Kortkolom binnenland

D66 wil opheldering over inzet drones

Amsterdam. D66 wil van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) weten op basis van welke wetgeving de politie defensie-drones inzet boven woonwijken. Ook vraagt de partij wat er met de camerabeelden gebeurt die de onbemande vliegtuigjes verzamelen en hoe de privacy van burgers hierbij wordt gegarandeerd. Dit staat in schriftelijke vragen die Tweede Kamerleden Schouw en Berndsen hebben ingediend. Vorige week werd bekend dat de politie in 2012 veertien keer drones inzette, soms wekenlang. Ze worden onder meer gebruikt om inbrekers, wiettelers en vermiste personen op te sporen.D66 wil ook weten over wat voor drones de politie zelf beschikt en welke er nog worden aangeschaft. (NRC)

‘Jaarlijks 550 doden door morfine’

Amsterdam. Artsen in ziekenhuizen beëindigen jaarlijks het leven van ten minste 550 patiënten door toediening van een overdosis morfine. Dat stelde Agnes van der Heide, hoogleraar besluitvorming rond het levenseinde, gisteren in het tv-programma Nieuwsuur. Van der Heide telde het aantal geregistreerde sterfgevallen waarbij de dosis morfine op de dag voor het overlijden sterk werd verhoogd, en volgens de artsen zelf hoger werd dan nodig voor pijnbestrijding. Dit komt neer op euthanasie zonder verzoek en is verboden. De Orde van Medisch Specialisten wil artsen beter voorlichten over de regels voor het toedienen van morfine. (NRC)

Taakstraffen voor relschoppers ‘Haren’

Groningen. Twee relschoppers, die door het Openbaar Ministerie (OM) werden gezien als aanstichters van de rellen in Haren op 21 september, zijn gisteren door de Groningse rechtbank veroordeeld tot taakstraffen tot 240 uur. Tegen de mannen, 18 en 25 jaar, uit Bolsward en Niehove had het OM celstraffen geëist van acht en twaalf maanden. De mannen staken onder meer een auto in brand. De rechtbank ziet de man uit Bolsward eerder als „sfeerbepaler” dan als aanstichter. De man uit Niehove zou zijn baan verliezen als hij de cel in moet. De twee moeten ook 1.000 euro schadevergoeding betalen aan de eigenaar van de auto. (NRC)