Kort

None

Kamervragen

D66 wil opheldering over inzet drones

Amsterdam. - D66 wil van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) weten op basis van welke wetgeving de politie defensiedrones inzet boven woonwijken. Ook vraagt de partij wat er met de camerabeelden gebeurt die de onbemande vliegtuigjes verzamelen en hoe de privacy van burgers hierbij wordt gegarandeerd. Dit staat in schriftelijke vragen die de Tweede Kamerleden Schouw en Berndsen hebben ingediend. Vorige week werd bekend dat de politie in 2012 veertien keer defensie-drones inzette, soms wekenlang. Ze worden onder meer gebruikt om inbrekers, wiettelers en vermiste personen op te sporen. Het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie laten weinig los over inzet van de toestellen. D66 wil ook weten over wat voor drones de politie zelf beschikt en welke er nog worden aangeschaft. NRC

Librisprijs

Genomineerden bekendgemaakt

Esther Gerritsen: Dorst

Arnon Grunberg: De man zonder ziekte

Oek de Jong:Pier en oceaan

Elvis Peeters: Dinsdag

Christiaan Weijts: Euforie

Tommy Wieringa:Dit zijn de namen

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2013 wordt maandagavond 6 mei in Amsterdam bekendgemaakt. Alle shortlistgenomineerden ontvangen 2.500 euro. De winnaar krijgt 50.000 euro. Vorig jaar won A.F. Th. Van der Heijden de prijs met Tonio, de requiemroman voor zijn bij een verkeersongeluk omgekomen zoon. NRC

FC Groningen

Trainer Maaskant na een jaar alweer weg

amsterdam. - Robert Maaskant en FC Groningen gaan na één seizoen alweer uit elkaar. De club meldde gisteren dat beide partijen het „verstandig vinden de aflopende overeenkomst na dit seizoen niet te verlengen”. Het besluit is opvallend aangezien Maaskant pas aan zijn eerste seizoen bezig was bij de club. Groningen is in de Eredivisie zes punten verwijderd van een plaats in de play-offs; de doelstelling voor dit seizoen. Beide partijen zeggen dat het besluit „in harmonie” is genomen. Voor Maaskant is dit het zoveelste avontuur dat in mineur eindigt. Eerder liepen dienstverbanden bij RBC, Willem II en Wisla Krakau voortijdig af. NRC