Kort

775

faillissementen in februari: een record

Amsterdam. - Het aantal faillissementen lag in februari hoger dan ooit eerder in één maand. Er werden vorige maand 755 bedrijven en instellingen failliet verklaard, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Dat is exclusief eenmanszaken. In januari lag het aantal faillissementen met 734 ook al hoog. Het aantal uitgesproken faillissementen hangt volgens het CBS nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in de betreffende maand. Omdat dit per maand kan verschillen, geeft het gemiddelde over drie maanden een beter beeld. Maar ook volgens die meting waren er in februari meer faillissementen dan ooit. Het zogenoemde ‘driemaandsgemiddelde’ kwam uit op 680 faillissementen, het hoogste aantal ooit door het CBS gemeten. NRC

Antirookwebsite

Longartsen openen aanval op tabakslobby

Amsterdam. - Twee longartsen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk hebben een website opgezet waarop zij mensen veroordelen voor banden met de tabaksindustrie. Op Tabaknee.nl staat onder anderen oud-senator en oud-minister van Defensie Hans Hillen (CDA), die betaald advies gaf aan sigarettenfabrikant British American Tobacco. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wordt wegens vermeende contacten met de tabaksindustrie ‘minister van Tabak’ genoemd. Volgens een woordvoerder van Schippers zijn de aantijgingen „nergens op gebaseerd”. De website was gisteren slecht bereikbaar. NRC

Als je ooit iets geadviseerd hebt, word je daar tot in lengte van dagen mee achtervolgd, met een hypocriet fanatisme

Hans Hillen

Over zijn adviesfunctie bij een sigarettenfabrikant

Busverkrachter India dood in cel

New Delhi. - De hoofdverdachte in de rechtszaak rond de Indiase groepsverkrachting die in december het leven kostte aan een 23-jarige studente, is overleden in zijn cel. Ram Singh, bestuurder van de bus waarin de studente door zes mannen werd verkracht en beramer van het plan om vrouwen op te pikken, hing zich gisteren met zijn eigen kleren op in zijn cel in de Tihar-gevangenis in de Indiase hoofdstad New Delhi, zei een politiewoordvoerder. De advocaat vam Singh twijfelt aan die lezing. De verdachten zouden zijn geslagen om hen te laten bekennen. NRC