'Kardinalen moeten nu eenheid tonen'

In een poging de toon te zetten voor het conclaaf heeft de Deken van het College van Kardinalen zijn collega’s vanochtend opgeroepen niet langer openlijk ruzie te maken. Hij suggereerde dat het belangrijkste criterium voor een nieuwe paus het vermogen moet zijn om krachtig de boodschap van het geloof te verspreiden.

Deken Angelo Sodano, 85 jaar en geen pauskandidaat, was de voorganger in de traditionele mis om inspiratie te vragen voor de pauskeuze. In zijn preek legde hij de nadruk op evangelisatie en eenheid. De kardinalen moeten zich overeenkomstig de waardigheid van hun ambt gedragen, zei Sodano, die onder Johannes Paulus II Secretaris van Staat was, de tweede man van het Vaticaan.

In het geheime preconclaaf is veel gesproken over de noodzaak de curie te hervormen, het Romeinse bestuursapparaat. Sodano legde in zijn preek een duidelijk ander accent.

Het conclaaf zou aan het eind van de middag beginnen. Volgens de woordvoerder van het Vaticaan is er na de eerste en enige stemming vandaag geen witte rook te verwachten. Die beginronde kan wel een idee geven van de krachtsverhoudingen.

Bij het conclaaf in 2005 „was er een man die drie, vier keer boven elke andere kardinaal uitstak”, zei kardinaal Philippe Barbarin van Lyon gisteren, met een verwijzing naar Joseph Ratzinger, die als favoriet het conclaaf in ging en er als paus uit kwam. „Dat is dit keer niet het geval. Daarom moet er nu worden gekozen uit één, twee, drie, vier ... een tiental kandidaten. Eigenlijk weten we nog steeds niets. We zullen moeten wachten op de resultaten van de eerste stemming.”

Maar wie op het Sint Pietersplein naar het kleine schoorsteentje op het dak rechts van de façade tuurt, weet dan nog niets. De uitslag van de stemmingen vallen onder de geheimhouding die de kardinalen één voor één zweren in de Sixtijnse Kapel. Gistermiddag hebben ook de negentig andere mensen die tijdens het conclaaf met de kardinalen in contact komen, geheimhouding gezworen. Dat zijn koks, artsen en een biechtvader, maar ook een bloemist en een liftbediende.

Rode schoenen in alle maten: pagina 12-13

    • Marc Leijendekker