Kabinet brengt aantal commissies in kaart na berichtgeving NRC

Den Haag, 12 maart 2013 Vragenuurtje Tweede Kamer Minister Plasterk FOTO ANP MARTIJN BEEKMAN Plasterk van Binnenlandse Zaken vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet gaat in kaart brengen hoeveel advies- en onderzoekscommissies er jaarlijks door het rijk worden ingesteld. Dat zegde minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vanmiddag toe na berichtgeving in NRC Handelsblad dat het aantal commissies de laatste jaren is gestegen.

NRC schreef gisteren dat van de wens van de Tweede Kamer om het aantal advies- en onderzoekscommissies significant terug te dringen weinig terecht is gekomen. De afgelopen zeven jaar werden gemiddeld 34 commissies per jaar ingesteld. In de tien jaar daarvoor waren dat er nog 29. Het kabinet Balkenende IV bracht de meeste voort, gemiddeld meer dan veertig per jaar.

Linda Voortman (GroenLinks) vroeg Plasterk vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje om opheldering. Zij wees erop dat commissies vaak worden gebruikt om ‘tijd te kopen’ of om een lastig politiek besluit te nemen.

Plaskterk herkent zich niet in de berichtgeving dat de afgelopen jaren gemiddeld 34 commissies zijn ingesteld. Uit een ‘snelle scan’ blijkt dat het er vorig jaar negen waren, zei hij. Het verschil kan wellicht worden verklaard omdat de krant ook de onderzoeken van de commissie-Cohen naar de Facebook-rellen in Haren en van de commissie-Deetman naar het misbruik in de katholieke kerk heeft meegerekend, zei Plasterk. Maar die zijn niet ingesteld door het rijk.

Niettemin zegde hij de Kamer toe om te inventariseren of er de afgelopen jaren een toename was van het aantal commissies. Hij is het ermee eens dat kritisch moet worden gekeken naar het instellen van commissies. Tegelijkertijd kan het voor een kleiner wordende overheid soms beter zijn om expertise van buiten te halen, aldus Plasterk.

    • Pim van den Dool