Het loopt in Batman slecht af met Rem Koolhaas

Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas is opgedoken in een stripstad: Gotham City, onder de naam Kem Roomhaus. Even kun je nog denken dat het in de nieuwe Batmanstrip, Batman. Death by design, slechts gaat om een verhaspeling van een beroemde naam. De Amerikaanse makers, de schrijver Chip Kidd en de tekenaar Dave Taylor, hebben Roomhaus een vlezig hoofd gegeven, terwijl de echte Koolhaas tanig is. Maar de tekst in de ballon bij het vlezige hoofd laat er geen misverstand over bestaan dat Roomhaus is gebaseerd op de echte Koolhaas: „De in Nederland geboren Roomhaus zegt dat hij bang is voor zijn eigen genialiteit. Hoewel verschillende vooraanstaande critici hebben beweerd dat er eigenlijk niets is om bang voor te zijn.”

In Batman. Death by design is Kem Roomhaus ingehuurd door Bruce Wayne, de dagelijkse verschijning van Batman, om een nieuw Wayne Station te ontwerpen.

Net zomin als zijn hoofd lijkt Roomhaus’ ontwerp op een Koolhaas. Het nieuwe Wayne Station moet een soort aangespoelde walvis worden. Maar de toelichting van Roomhaus op zijn ontwerp is vintage Koolhaas. „Duizenden forenzen, elke dag getransformeerd tot Jonah, opgeslokt door de Leviathan van massatransitionele werveling. Om weer te verschijnen, uitgespuwd op de stoepen van hun bestemmingen, hun geloof in een mobiele maatschappij hersteld!” Maar met zijn ontwerpen loopt het in Batmans stad toch niet goed af. Zijn nieuwe station wordt uiteindelijk niet gebouwd.

    • Bernard Hulsman