Gematigd of juist heel conservatief? Kies je eigen paus met de Pontifficator

Vanaf vanmiddag kiezen de kardinalen in het Vaticaan een nieuwe paus. Maar wat vind jij? Moet de nieuwe paus oud zijn of een beetje jonger? En hoe conservatief mag de nieuwe kerkvorst zijn? Kies je eigen paus met de Pontifficator van The Guardian.

Foto screenshot The Guardian

Vanaf vanmiddag kiezen 115 kardinalen in het Vaticaan een nieuwe paus. Maar wat vind jij? Moet de nieuwe paus oud zijn of een beetje jonger? En hoe conservatief mag de nieuwe kerkvorst zijn? Kies je eigen paus met de Pontifficator van The Guardian.

Bij de Pontifficator kun je aangeven wat je belangrijk vindt aan de nieuwe paus: zo zijn de kandidaat-pausen te selecteren op leeftijd, hun ideeën over de omgang met andere religies en hun standpunten als het gaat om condoomgebruik. Ook is het mogelijk de CV’s van de 115 kardinalen door te nemen.

In een apart artikel licht Andrew Brown van The Guardian, een expert op het gebied van de Rooms-Katholieke Kerk, toe hoe de krant bepaald heeft of een standpunt van een kardinaal “gematigd” of juist “ultraconservatief” is. Bij de aanklikbare afbeeldingen van de kardinalen is aangegeven of ze tot de ‘papabili’ (serieuze kanshebbers voor het pausschap) behoren.

Het conclaaf begint aan het einde van de middag. Volgens de woordvoerder van het Vaticaan is er na de eerste en enige stemming vandaag geen witte rook te verwachten. Die beginronde kan wel een idee geven van de krachtsverhoudingen.

Lees alles wat je moet weten over het conclaaf in het achtergrondstuk ‘Hoe wordt de nieuwe paus gekozen? Acht vragen over het conclaaf’.

    • Pim van den Dool