Gay Krant vraagt vandaag na 34 jaargangen faillissement aan

Het jubileumnummer van de Gay Krant een aantal jaar geleden. Eind 2004 bestond de Gay Krant 25 jaar, maar na 34 jaar is het tijdschrift failliet.
Het jubileumnummer van de Gay Krant een aantal jaar geleden. Eind 2004 bestond de Gay Krant 25 jaar, maar na 34 jaar is het tijdschrift failliet. Foto ANP / Juan Vrijdag

De Gay Krant vraagt vandaag zijn faillissement aan bij de rechtbank en houdt na 34 jaargangen op te bestaan. De economische omstandigheden zijn de krant fataal geworden, meldt het tijdschrift op zijn website.

Vorige maand werd al bekend dat het tijdschrift voor homo’s en lesbiennes in financiële problemen verkeert door de slechte advertentiemarkt en een teruggelopen opbrengst uit abonnementen. Ook speelde mee dat de losse verkoop was stopgezet omdat de verspreider niet genoeg kansen zag. Toen werd nog gehoopt op geldschieters die aandelen willen kopen. Ook werd gedacht aan het verkopen van het hoofdkantoor in het Noord-Brabantse Best. Op de website staat:

“De Gay Krant had een emancipatiedoel. Dat doel is voor een belangrijk deel verwezenlijkt. Bovendien heeft internet een deel van de taken overgenomen. Al deze zaken zorgden ervoor dat er voor de krant geen toekomst meer was weggelegd.

De Gay Krant had als doel de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Nederland te bevorderen. Het tijdschrift werd in 1979 opgericht door Henk Krol. Nu is de voormalig bladenmaker fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer. Hij besloot daarom vorige maand zijn zakelijke belangen in het tijdschrift van de hand te doen vanwege mogelijke belangenverstrengeling.

    • Anouk van Kampen