Gay Krant vraagt faillissement aan, homo-emancipatie 'klaar'

De Gay Krant, het tijdschrift voor homo-emancipatie, is bankroet. Vandaag werd in Den Bosch het faillissement aangevraagd. Het ruim dertig jaar oude tijdschrift kampt met een schuld van drie ton, waarvan 150.000 euro belastingschuld, volgens Omroep Brabant door wanbeleid van een medewerker. Bij het tijdschrift werken negen mensen, de oplage ligt rond de 20.000 exemplaren. Volgens het tijdschrift zijn de oorzaken van het bankroet de snel gekrompen advertentiemarkt en het teruglopen van het aantal abonnees. De losse verkoop was al gestaakt.

Het tijdschrift is eigendom van Best Publishing BV, alle aandelen waren in handen van oprichter en hoofdredacteur Henk Krol. Deze stopte echter met het tijdschrift en werd politicus. Hij zit sinds september 2012 in de Tweede Kamer voor de partij 50PLUS. Krol gaf in februari zijn aandelen gratis aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant.

Die probeerde ze te verkopen tegen 5.000 euro voor aandelen met recht op dividend en stemrecht, en 250 euro voor aandelen zonder rechten. Deze reddingsactie kwam echter te laat. Het is nog niet bekend of de stichting nu aansprakelijk is voor de schulden.

De Gay Krant werd met Oud en Nieuw 1979 voor het eerst uitgedeeld, als nieuwjaarsgeschenk voor vaste klanten van café Du Masher te Eindhoven. Dit sloeg zo goed aan dat het blad in januari 1980 officieel verscheen. Al snel was het naar eigen zeggen het grootste homotijdschrift van Europa. Het tijdschrift had columnisten als Marjan Berk, Boris Dittrich, Cees van der Pluijm en prof. dr. Rob Tielman.

De Gay Krant was belangrijk voor de emancipatie van homo’s, de aidsvoorlichting en de campagne voor veilige seks. De bijbehorende Stichting Vrienden van de Gay Krant voerde sinds 1988 actie voor het homohuwelijk, dat in 2001 werd ingevoerd.

Het tijdschrift schrijft vandaag op de website dat haar hoofddoel, emancipatie van homoseksuelen in Nederland, is verwezenlijkt: „De Gay Krant had een emancipatiedoel. Dat doel is voor een belangrijk deel verwezenlijkt. Bovendien heeft internet een deel van de taken overgenomen. Al deze zaken zorgden ervoor dat er voor het tijdschrift geen toekomst meer was weggelegd.”