Fruitige Sandra rijdt plankgas door de spits

Speed (Jan de Bont, 1994)RTL7, 20.30 – 22.45 uur

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Speed in première ging. Het was de eerste regie van de Nederlandse cameraman Jan de Bont, die in oktober zeventig wordt. De Bont was toen al een tijdje carrière aan het maken in Amerika, fotografeerde er vele actiefilms en dacht: dat kan ik ook, en misschien zelfs wel beter. Met Speed bewees hij zijn gelijk.

Zijn spannende en zeer opwindende rollercoasterfilm mocht er inderdaad zijn. Het verhaal had bovendien een aardige gimmick. Een bus wordt gegijzeld door een schurk, memorabel gespeeld door Dennis Hopper, die dreigt een bom onder het voertuig te laten afgaan als het vehikel langzamer gaat rijden dan 50 mijl. Als de chauffeur dood wordt geschoten, neemt een passagiere het stuur over. Met een bus vol angstige reizigers scheurt zij plankgas door de spits, waarbij zij kundig allerlei hindernissen ontwijkt en met het zware voertuig over een enorm gat in een viaduct moet zien te springen. Ondertussen kruipt een bomexpert (Keanu Reeves) onder de bus om de bom te ontmantelen. De vaardig invallende chauffeuse wordt gespeeld door Sandra Bullock, in 1994 nog nauwelijks bekend. Opeens had iedereen het over haar fris en fruitige verschijning en de fijne chemie die ze met Reeves had. Veel filmjournalisten die destijds de persvoorstelling van De Bonts thriller bezochten, gristen na afloop supersnel de foto’s met Bullock erop van tafel. Speed had een ster gelanceerd.

    • André Waardenburg