Eerste stemming zit erop: zoals verwacht zwarte rook, nog geen nieuwe paus

Geen nieuws is in dit geval ook nieuws: zoals verwacht zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel. Foto Reuters / Dylan Martinez

Na iets meer dan twee uur achter gesloten deuren was daar al weer het eerste teken van leven uit de hermetisch afgesloten Sixtijnse kapel. De 115 kardinalen zijn er na de eerste stemming nog niet uit: geen nieuwe paus en dus zwarte rook uit de schoorsteen.

De kardinalen, die vanmiddag rond half zes de deuren achter zich dichttrokken om zich aan hun belangrijke taak te wijden, gaan morgenvroeg verder met het conclaaf. Als een gegadigde voor het pausschap een tweederdemeerderheid verkrijgt, maken de kardinalen dat met witte rook en het luiden van klokken wereldkundig.

Toch veel katholieken op Sint-Pietersplein

Na de stemming keerde het gezelschap terug naar het Santa Marta-hotel in Vaticaanstad, waar de kardinalen de nacht doorbrengen. Morgenochtend zullen zij zich eerst verzamelen voor de mis, waarna een nieuwe stemronde in de Sixtijnse Kapel volgt.

De geringe kans dat het conclaaf nu al een nieuwe kerkvorst zou opleveren, weerhield veel katholieken en andere nieuwsgierigen er niet van in groten getale naar het Sint-Pietersplein te komen, in de hoop als eerste een glimp op te vangen van de nieuwe paus.

‘Stoppen met ruziemaken’

In een poging de toon te zetten voor het conclaaf riep de Deken van het College van Kardinalen zijn collega’s vanochtend op niet langer openlijk ruzie te maken. Angelo Sodano (85) legde in zijn preek de nadruk op evangelisatie en eenheid. De kardinalen moeten zich overeenkomstig de waardigheid van hun ambt gedragen, zei Sodano.

Lees alles wat je moet weten over het conclaaf in het achtergrondstuk ‘Hoe wordt de nieuwe paus gekozen? Acht vragen over het conclaaf’.

    • Jules Seegers