Deze ‘dirty dozen’ zouden een slechte paus voor onze kinderen zijn

Een aantal kardinalen vanochtend bij de traditionele mis om inspiratie te vragen voor de pauskeuze. Foto AP / Andrew Medichini

Nu het conclaaf binnen een paar uur echt van start gaat, blijft het volop speculeren over wie de volgende paus gaat worden. De actiegroep Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) publiceerde een lijst van kardinalen die het vanwege hun houding in het misbruikschandaal in ieder geval niet moeten worden.

SNAP inventariseerde wat een aantal belangrijke kardinalen de afgelopen jaren hebben gezegd over het misbruik in de kerk en de manier waarop het misbruik in de doofpot werd gestopt. Op de lijst staan een aantal kardinalen die als kanshebbers voor het pausschap worden gezien, onder wie de Italiaan Angela Scola, de Amerikaan Timothy Dolan en de Ghanees Peter Turkson.

Elias Groll schrijft in een blog op Foreign Policy dat het voor de kardinalen niet gunstig is op de lijst te staan, omdat de Rooms-Katholieke Kerk hoopt met de keuze voor een nieuwe paus zijn imago te kunnen verbeteren. Groll vindt dat de topkandidaten bepaald niet onomstreden zijn en vraagt zich af: “If these are the top candidates to succeed Benedict, it makes you wonder: Will the church ever find someone clean enough to take over?”

Zijn de twaalf pauskandidaten van SNAP echt zo besmet? Oordeel zelf. Hieronder vatten we de bezwaren van SNAP tegen de belangrijkste ‘papabili’ samen:

Timothy Dolan (VS)
Hij werd de stem van Amerikaanse katholieken na zijn benoeming tot aartsbisschop van New York in 2009 en maakte indruk in het Vaticaan met zijn humor en gedrevenheid. Tegelijkertijd zou hij het hebben toegestaan dat pedofiele priesters tegen betaling van 20.000 dollar in stilte het ambt verlieten. Ook hield hij de zaak van broeder Lawrence Gordon, die kinderporno op zijn computer had, negen maanden lang stil.

Reuters / Stefano RellandiniReuters / Stefano Rellandini

Angelo Scola (Italië)
De aartbisschop van Milaan geldt als de grote favoriet om de nieuwe paus te worden. Hij noemde de beschuldiging dat paus Benedictus XVI de misbruikaffaire zou hebben toegedekt een “onrechtvaardige vernedering”. Tijdens een zedenpreek in 2010 maakte Scola geen excuses aan de slachtoffers van het seksueel misbruik en zou hij de rol van de kerk hebben gebagetelliseerd door te benadrukken dat pedofiele voorkomt in “verschillende milieus”.

AFP / Gabriel BouysAFP / Gabriel Bouys

Tarsicio Bertone (Italië)
De kardinaal-camerlengo van het Vaticaan is de man die het conclaaf moest organiseren en de afgelopen jaren herhaaldelijk werd beschuldigd van corruptie. Hij zei in 2010 dat het niet aan bisschoppen was om het misbruik van priesters aan de kaak te stellen omdat dit het onderlinge vertrouwen binnen de kerk zou schaden. Ook weet hij het massale kindermisbruik binnen de kerk aan “homoseksuele infiltratie” binnen de katholieke geestelijkheid.

Reuters / Alessandro BianchiReuters / Alessandro Bianchi

Marc Ouellet (Canada)
Baas van de Congregatie voor de Bisschoppen, die toezicht houdt op (de benoeming van) bisschoppen. Ouellet geldt als een van de machtigste kardinalen. Hij krijgt kritiek van SNAP omdat hij in 2010 geweigerd zou hebben slachtoffers van seksueel misbruik te ontmoeten. Verder stelde Ouellet dat de manier waarop de kerk met de misbruikaffaire is omgegaan een voorbeeld is voor andere organisaties en instituten.

AP / Andrew MedichiniAP / Andrew Medichini

Sean O’Malley (VS)
De aartbisschop van Boston, die in zijn tijd als bisschop in Florida een selectieprocedure opzette voor kerkelijke functionarissen om misbruik binnen de kerk te voorkomen, zou twee jaar lang op rij geweigerd hebben alle kinderen binnen zijn aartsbisdom een cursus te geven die ze weerbaar moest maken tegen misbruik. Ook maakte hij een einde aan het gangbare beleid in Boston dat van misbruik beschuldigde priesters direct uit hun ambt werden gezet.

Reuters / Chris HelgrenReuters / Chris Helgren

Peter Turkson (Ghana)
De belangrijkste Afrikaanse kanshebber geeft leiding aan de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede (voor maatschappelijke vraagstukken). Hij zou daarnaast voorstander zijn van internationale financiële hervormingen. SNAP is onaangenaam verrast door een recente opmerking van Turkson: de Ghanees zei vorige maand tegen CNN dat er in Afrika weinig priesters zijn die kinderen misbruiken omdat in Afrika homoseksualiteit niet wordt getolereerd.

Reuters / Stefano RellandiniReuters / Stefano Rellandini

    • Pim van den Dool