denken@nrc.nl

Laat de nieuwe paus naar jongeren luisteren

schrijft Femke Timmermans uit Utrecht

Excellentie kardinaal Eijk, deze maand mag u in Rome als enige Nederlander uw stem uitbrengen in de keuze voor de nieuwe paus. Ik hoop dat u daarin ook de stem van katholieke jongeren uit Nederland meeneemt.

Laat de nieuwe paus een inspirerend iemand zijn, die ook niet-katholieke jongeren aanspreekt. Iemand die met de tijd meegaat, naar jongeren luistert en weet wat hen bezighoudt. Die weet dat jongeren vrienden hebben die niet- of anders gelovig zijn en dat zij daar geen moeite mee hebben.

Laat de paus iemand zijn die jongeren waar ook ter wereld met elkaar verbindt en hun laat zien wat zij gemeen hebben.

Laat de nieuwe paus iemand zijn die jongeren kan helpen in hun zoektocht en het opbouwen van hun eigen leven. Iemand die vertelt welke belangrijke lessen we uit de Bijbel kunnen leren en hoe we die toe kunnen passen in ons dagelijks leven, in plaats van de nadruk te leggen op seksualiteit, voortplanting en iemands geaardheid. Laat hem duidelijk maken wat de Kerk jongeren te bieden heeft.