De weg van Blokhuijsen past niet meer bij TVM

De breuk tussen schaatser Jan Blokhuijsen en coach Gerard Kemkers was een kwestie van tijd. Bij de TVM-ploeg draait alles om Kramer en Wüst.

Jan Blokhuijsen VPZ schaatsploeg 2009/2010 FOTO: Francois Wieringa HEERDE, 02-07-2009, Portretfoto's VPZ schaatsploeg. Francois Wieringa

Jan Blokhuijsen houdt het simpel. „Ik heb mijn schaatsen en mijn racefiets, ik kan altijd trainen”, zegt de West-Friese schaatser op de website van zijn ploeg TVM, waar hij gisteren aankondigde dat hij zijn contract voor het komende, olympisch seizoen inlevert. Dik salaris, de beste trainingsfaciliteiten, dagelijks in het spoor van Sven Kramer? Blokhuijsen (23) gaat liever zijn eigen weg. Topsport is voor hem een zoektocht naar de eigen grenzen, alles uit zijn mogelijkheden halen. Met olympisch goud als hoogste doel.

Na twee lange gesprekken rond de wereldbekerfinale in Heerenveen besloten Blokhuijsen en TVM-coach Gerard Kemkers dat drie jaar samenwerking genoeg is. „In goed overleg” gaan beide partijen na de WK afstanden, over anderhalve week in Sotsji, uit elkaar. Kemkers stelt dat het teambelang boven dat van de individuele sporter gaat. Blokhuijsen claimde en kreeg dit seizoen binnen de ploeg ruimte voor eigen inbreng. Totdat hij onlangs, zonder overleg met Kemkers, bekendmaakte dat zijn mindere prestaties van de tweede seizoenshelft te wijten waren aan de ziekte van Pfeiffer. De coach reageerde furieus. Blokhuijsen kreeg de keuze om zich te voegen naar het team, of te gaan. Hij ging.

In de TVM-ploeg draait alles al jaren vooral om de absolute toppers Kramer en Ireen Wüst, wist ook Blokhuijsen. Bij de WK allround in Moskou van vorig jaar leek Kramer even te twijfelen over contractverlenging en liet hij coach Kemkers opzichtig bungelen. Om vlak na zijn toernooizege bij te tekenen en lachend te poseren op een ‘exclusieve’ champagnefoto met Kemkers en Wüst. De rest van de TVM-ploeg wist van niets. Blokhuijsen, die zich had opgewerkt tot nummer twee van de wereld en Kramer steeds dichter naderde, stond voor een voldongen feit.

Hij werkte succesvol samen met tweede trainer Bart Veldkamp, maar uitgerekend die moest vertrekken. Daardoor bleef Blokhuijsen zitten in een ondergeschikte positie, waarin de manager van concurrent Kramer, Patrick Wouters van den Oudenweijer, ook manager van de ploeg is. Ter compensatie kreeg hij van Kemkers ruimte om buiten de ploeg shorttracktrainingen te doen. Hij bouwde een eigen begeleidingsteam op en experimenteerde met een zuurstoftent, om een verblijf op hoogte te simuleren. „Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling”, stelde hij voor de start van het seizoen in Inzell.

De route van Blokhuijsen bleek succesvol. In trainingen voelde hij zich steeds vaker de beste van de ploeg. Hij zat Kramer zelfs op diens favoriete afstand op de hielen. Zijn tijd van 6.12,19 is de derde tijd ooit in Thialf gereden, achter twee keer 6.10 van Kramer. Bij de NK allround stuwden de twee TVM’ers elkaar op tot grote hoogten. Zo leek de tweestrijd goed voor beiden. Totdat de TVM-coaches Kramer op de tien kilometer onnodig de rondetijden van Blokhuijsen lieten zien. Die meteen in de media riep dat hij het daarmee oneens was. Onrust.

Toen de prestaties van Blokhuijsen bij EK (tweede) en WK (elfde) tegenvielen en hij sprak over de ziekte van Pfeiffer als oorzaak, wilde Kemkers daar geen verantwoordelijkheid meer voor nemen. Maar Blokhuijsen wil niet terug naar de aanpak van de coach, die al zo veel succes behaalde met zijn grote concurrent. Ook al heeft hij naar eigen zeggen nog geen alternatief. Misschien kan hij terug naar Veldkamp, die inmiddels werkt met de Belgische topper Bart Swings. Samen Kramer te lijf in het olympisch jaar. Of wellicht naar zijn oude coach Jan van Veen, die zijn ploeg onlangs onderbracht bij Corendon.

De hoofdzaak is Blokhuijsen al veel langer duidelijk. Zijn moeder, die jong overleed aan kanker, vertelde het hem op haar ziekbed. „Uiteindelijk gaat het om jezelf, of jij happy bent met jezelf, of jij achter de dingen staat die je doet.”

    • Maarten Scholten