De laatste samenzweerder in het complot tegen Hitler is overleden

Ewald-Heinrich von Kleist in 2010 voordat hij een toespraak gaf op een Duitse militaire ceremonie. Foto AP/Henning Schacht

Ewald-Heinrich von Kleist, de laatste nog levende deelnemer aan de samenzwering in 1944 om Adolf Hitler te vermoorden, is op 8 maart op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn weduwe Gundula vandaag meegedeeld.

Aanvankelijk zou Von Kleist de explosieven bij Hitler plaatsen

Von Kleist was een jonge luitenant in het leger toen de leider van het complot, kolonel Claus von Stauffenberg, hem vroeg een koffertje met explosieven naar een geplande vergadering met Hitler te brengen. Het plan werd echter gewijzigd en het was Von Stauffenberg zelf die op 20 juli 1944 het koffertje met de bom plaatste. Hitler overleefde de aanslag.

sitestat

Ewald-Heinrich Hermann Konrad Oskar Ulrich Wolf Alfred von Kleist-Schmenzin werd op 10 juli 1922 geboren op het landgoed van zijn familie in het noordoosten van Duitsland, een gebied dat nu bij Polen hoort. Zijn familie bekleedde jarenlang hoge functies in het leger en het bestuur.

De vader van Von Kleist was een grote tegenstander van Hitler. Al ver voor de oorlog uitte hij zijn bezwaren tegen de nazi’s. Nadat zij in 1933 de macht grepen werd vader Von Kleist dan ook meerdere malen gearresteerd.

Eerder plan voor een aanslag op Hitler ging niet door

Ewald-Heinrich von Kleist werd desondanks lid van de Wehrmacht en vocht aan het oostelijk front waar hij in 1943 gewond raakte. Daarna werd hij door de bedenker van de aanslag op Hitler, Claus von Stauffenberg, gevraagd om explosieven te ontsteken op het moment dat hij een nieuw uniform aan Hitler zou tonen. Uiteindelijk gingen die plannen niet door.

Ewald-Heinrich von Kleist als Wehrmacht-officierEwald-Heinrich von Kleist als Wehrmacht-officier

Von Kleist vroeg zijn vader om raad, die volgens Von Kleist daarop zei:

“Ja, dat moet je doen. Wie op zo’n moment verzaakt kan daarna nooit meer gelukkig leven.”

Von Kleist werd opnieuw benaderd door Von Stauffenberg om het koffertje met explosieven te dragen waarmee de aanslag op Hitler uiteindelijk werd gepleegd. Wonderlijk genoeg wist Hitler de aanslag te overleven omdat de koffer op het laatste moment werd verplaatst en de zware tafel daarboven de kracht van de bom verminderde.

Von Kleist werd gearresteerd en daarna weer vrijgelaten

Von Kleist werd gearresteerd en daarna weer vrijgelaten. Mogelijk omdat de Gestapo hoopte dat hij opnieuw contact zou leggen met de andere deelnemers in het complot die ze daarna hadden kunnen oppakken.

Von Kleist overleefde de oorlog en werd de oprichter en voorzitter van de Munich Conference on Security Policy.

Er was geen rol voor de verzetsheld in de film Valkyrie

Ewald-Heinrich von Kleist werd als adviseur gevraagd voor de film Valkyrie met Tom Cruise in de hoofdrol. Von Kleist weigerde en komt ook niet voor in de film.

Ewald-Heinrich von Kleist vertelt (in het Duits) over het verzet in Duitsland: