De film waarmee Sandra Bullock een ster werd

None

Zien

Film

Speed (Jan de Bont, 1994)

RTL7, 20.30-22.45 uur

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Speed in première ging. Het was de eerste regie van de Nederlandse cameraman Jan de Bont, die in oktober 70 wordt. De Bont was al een tijdje carrière aan het maken in Amerika, fotografeerde er vele actiefilms en dacht: dat kan ik ook, en misschien zelfs wel beter. Met Speed bewees hij zijn gelijk.

Zijn spannende en zeer opwindende rollercoasterfilm had bovendien een aardige gimmick. Een bus wordt gegijzeld door een schurk, memorabel gespeeld door Dennis Hopper, die dreigt een bom onder het voertuig te laten afgaan als het vehikel langzamer gaat rijden dan 50 mijl per uur. Als de chauffeur in zijn arm wordt geschoten, neemt een passagiere het stuur over. Met een bus vol angstige reizigers scheurt zij plankgas door de spits, waarbij zij kundig allerlei hindernissen ontwijkt en met het zware voertuig over een enorm gat in een viaduct moet zien te springen. Ondertussen kruipt een bomexpert (Keanu Reeves) onder de bus om de bom te ontmantelen. De chauffeuse wordt gespeeld door Sandra Bullock, in 1994 nauwelijks bekend. Opeens had iedereen het over haar en de fijne chemie die ze met Reeves had. Veel filmjournalisten die de persvoorstelling van de thriller bezochten, gristen na afloop snel de foto’s met Bullock van tafel. Speed had een ster gelanceerd.

André Waardenburg

    • André Waardenburg