De deuren zijn dicht, het conclaaf in het Vaticaan is begonnen

In de Sixtijnse Kapel gingen iets na half zes vanmiddag de deuren dicht. Eindelijk is het conclaaf begonnen, nadat de 115 kardinalen in een plechtige processie koers zetten richting de kapel. Vanavond rond acht uur is er direct één stemming.

Volgens de woordvoerder van het Vaticaan is er na die eerste en enige stemming van vandaag geen witte rook te verwachten. De beginronde kan echter wel een idee geven van de krachtsverhoudingen tussen de favorieten.

De deuren van de kapel werden vakkundig in het slot gegooid:

De Nederlandse kardinaal Wim van Eijk legde tijdens de slotceremonie, voorafgaand aan het begin van het conclaaf in de Sixtijnse kapel, zijn eed af. Tijdens het conclaaf zijn de kardinalen van de buitenwereld afgesloten en met de eed beloven ze de regels na te leven en geheimhouding te bewaren.

‘Stop met openlijk ruziemaken’

In een poging de toon te zetten voor het conclaaf heeft de Deken van het College van Kardinalen zijn collega’s vanochtend opgeroepen niet langer openlijk ruzie te maken. Angelo Sodano (85) suggereerde in de traditionele mis om inspiratie te vragen voor de pauskeuze dat het belangrijkste criterium voor een nieuwe paus het vermogen moet zijn om krachtig de boodschap van het geloof te verspreiden.

In zijn preek legde Sodano de nadruk op evangelisatie en eenheid. De kardinalen moeten zich overeenkomstig de waardigheid van hun ambt gedragen, zei Sodano.

Lees alles wat je moet weten over het conclaaf in het achtergrondstuk ‘Hoe wordt de nieuwe paus gekozen? Acht vragen over het conclaaf’.

    • Pim van den Dool