Curiosity analyseert eerste monster van Mars: leven is mogelijk geweest

Links door de rover 'geschuurd' Marsoppervlak en rechts het boorgat dat het materiaal opleverde waarmee NASA vandaag naar buiten trad. Foto AFP

De planeet Mars beschikte in het verleden over omstandigheden die ontwikkeling van leven mogelijk maakten. Dat blijkt uit een chemische analyse van een monster van een Marssteen.

De Marsrover Curiosity, een voertuig ter grootte van een personenauto, boorde onlangs een gat in een steen en nam een kleine hap van de boorstof om in zijn ingebouwde laboratorium te analyseren. De steen bevatte kleimineralen die in een omgeving met water zijn gevormd, zeiden wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vandaag in Washington.

Die omstandigheden kunnen geschikt zijn geweest voor micro-organismen. Daarnaast werden er in het monster sporen van zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof aangetroffen.

John Grotzinger van het California Institute for Technology:

“We hebben een leefbare omgeving aangetroffen die zo geschikt voor leven was, dat je het water zou hebben kunnen drinken.”

Eerder ontstond al hoop op een wetenschappelijk teken van een waterig Marsverleden, toen de rover door een oude rivierbedding reed. De volgende taak van de Curiosity bestaat uit het vinden van koolstofverbindingen, essentiële bouwstenen voor organismen en een nog duidelijkere aanwijzing voor eventueel leven.