Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Burgemeester Haren treedt alsnog af na felle kritiek om Project X-rellen

HAREN - Burgemeester Bats van Haren neemt het woord tijdens de gemeenteraadsvergadering over de uitkomst van het onderzoek van de commissie Cohen. ANP REMKO DE WAAL
HAREN - Burgemeester Bats van Haren neemt het woord tijdens de gemeenteraadsvergadering over de uitkomst van het onderzoek van de commissie Cohen. ANP REMKO DE WAAL Burgemeester Rob Bats vanavond in de raadszaal voor de ingelaste bijeenkomst naar aanleiding van het rapport-Cohen. Foto ANP / Remko de Waal

Vrijdag, na de presentatie van het rapport van de commissie-Cohen, leek de druk al te groot maar hield burgemeester Rob Bats van Haren stand. Vanavond treedt hij alsnog af vanwege de rellen rondom het Project X-feest in de Groningse plaats. Het rapport van de commissie was zeer kritisch op Bats.

Bats zei vanavond in zijn speech dat hij woensdag het rapport al in handen had en toen al zijn conclusies trok. Dat is opvallend, want twee dagen later, na de presentatie door de commissie-Cohen, repte de burgemeester met geen woord over een aftreden.

“Om als burgemeester in Haren met de enorme uitdagingen, die er liggen, om te kunnen gaan en om daaraan leiding te kunnen geven, moet je volle steun en draagvlak hebben. Ik ben er sinds vorige week woensdag van overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester.”

‘Toon rapport lag meer bij mij dan ik had verwacht’

Bats liet verder weten dat de toon van het rapport van de commissie-Cohen meer bij de burgemeester lag dan hij aanvankelijk had verwacht. Met een aantal conclusies uit het rapport zei hij ook “tot op de dag van vandaag nog slecht uit de voeten te kunnen”.

“Verstaat u mij niet verkeerd: ik wijs de conclusies niet af maar stel ze wel ter discussie voor alle burgemeesters die in de toekomst verstrikt dreigen te raken in het net van taken, rollen en bevoegdheden.”

Bats maakte zijn vertrek bekend op een extra raadsvergadering vanavond. Deze was ingelast om de bevindingen van het rapport-Cohen te bespreken. Raadsleden konden Job Cohen vragen stellen en zich daarna tot Bats richten, zo meldt RTV Noord.

De vergadering is na de mededeling van de burgemeester, die per 1 paril opstapt, geschorst. De aanwezige journalist Goos de Boer van RTV Noord:

Twitter avatar goosmdeboer Goos de Boer Raadsleden zitten boven. Zijn zo verrast door opstappen dat ze even niet in staat zijn te reageren. #haren

‘Wonder dat er geen doden zijn gevallen’

De Tilburgse hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde Gabriël van den Brink, een van de opstellers van het vrijdag gepresenteerde onderzoek naar de rellen in Haren, zei zaterdag in NRC:

“Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen. Dat is te danken aan de politie. De burgemeester gaf toestemming om traangas te gebruiken maar de politiecommandant was zo wijs dat niet te doen terwijl zijn collega’s onder vuur lagen.”

‘Rot geschrokken’

De burgemeester zei voor het weekend in reactie op het rapport dat “dingen anders hadden gemoeten”. Hij bood zijn excuses aan, zei zich rot te zijn geschrokken van het fenomeen Project X en de kracht van sociale media, maar wilde niet weten van aftreden.

Het rapport van de commissie onder leiding van Job Cohen was niet mals voor Bats. Hem wordt onder meer verweten dat hij geen effectief gebruik wist te maken van de instrumenten die hij tot zijn beschikking had: bevoegdheden en communicatie. Ook de communicatie tussen leidinggevenden op straat en besluitvormers verliep slecht.