Britse ex-minister én zijn ex-vrouw moeten de cel in

Vicky Pryce (60) wilde wraak. Haar echtgenoot, minister Chris Huhne, was er vandoor gegaan met zijn persvoorlichtster. Dus vertelde ze aan een bevriende journalist hoe Huhne (58) haar enkele jaren eerder had gedwongen een snelheidsboete over te nemen. Hij verloor daardoor zijn baan en zijn Lagerhuiszetel, en werd gisteren veroordeeld tot acht maanden celstraf wegens het misleiden van justitie.

Maar Pryce’s actie heeft voor haar averechts uitgewerkt: ook zij kreeg gisteren acht maanden cel. Daarmee heeft ze ook haar eigen reputatie en carrière – Pryce is een veelgevraagde economisch analist – verspeeld.

„Wraak verteert je”, zei Huhne tegen The Times. Volgens hem is „het onbedoelde gevolg dat geld dat we aan de kinderen hadden kunnen besteden, nu naar advocaten is gegaan”.

Huhne is overigens niet de eerste politicus die in de cel belandt. Jonathan Aitken, ooit getipt als leider van de Conservatieve partij, werd in 1999 veroordeeld tot 18 maanden wegens meineed. En Jeffrey Archer, vicevoorzitter van de Conservatieven, zat vier jaar vast wegens meineed en betaling aan een prostituee. Ze zijn nu beiden schrijver.