Brave huiselijkheid bij Heerschop

Cabaret

Gelukzoekers door Peter Heerschop. Gezien: 7/3 Stadsschouwburg, Haarlem. Tournee t/m 31/5. Inl. bostheaterproducties.nl

Als lid van het cabaretdriemanschap NUHR weet Peter Heerschop al een kwart eeuw lang hoogst bedreven contact te maken met het publiek. Nu, in zijn eerste soloprogramma, begint hij met een amusant rijtje vragen waarop de zaal door voetgestamp ‘ja’ of ‘nee’ moet zeggen. Dat geeft hem een goede entree. Daarna begint hij verhalen te vertellen waarover hij expliciet uitlegt dat ze kunnen worden begrepen als variaties op het thema geluk. Die verhalen gaan, al of niet fictief, onder meer over een gemiddelde Gooise jeugd, de eerste verliefdheden, zijn ervaringen als onderwijzer, zijn deelname aan de RTL-show Ik hou van Holland, zijn lidmaatschap van een voetbalveteranenelftal, een ziek konijn en een hartaanval die geen hartaanval was. Veel schokkends zit er niet tussen; het is allemaal heel harmonieus – en daarom tamelijk onopmerkelijk.

Zelf lijkt Heerschop hevig gecharmeerd van zijn huiselijke herinneringen. Een begenadigd verteller is hij echter niet. Door zijn on-energieke voordracht zakt Gelukzoekers geregeld weg in een fade out.

Los van een enkel grappig terzijde is dit een voorstelling die onvoldoende onder druk staat. Na de zomer wordt er weer gewerkt aan een nieuwe NUHR-voorstelling. Gelukkig.

    • Henk van Gelder