Blok: woonakkoord niet aanpassen - huurverhoging gaat door

Minister Stef Blok met de fractieleiders van de partijen met wie hij tot het woonakkoord kwam, minus de PvdA, tijdens de presentatie van het akkoord in februari. Foto ANP / Robin Utrecht

Stef Blok is niet van plan het woonakkoord aan te passen, ondanks bezwaren van de PvdA in de Eerste Kamer tegen de verhuurdersheffing. Dat zei de minister voor Wonen vanavond, nadat de Eerste Kamer het debat over de woningmarktplannen van het kabinet had hervat.

Update 23.00 uur: de Eerste Kamer heeft vanavond met 37 stemmen voor en 36 tegen, ternauwernood ingestemd met de plannen voor een huurverhoging deze zomer. Hierdoor kunnen corporaties en particuliere verhuurders de huur verhogen al naar gelang het inkomen van de huurders. Als het inkomen daalt kan de extra huurverhoging worden teruggedraaid. De huurverhoging is ook bedoeld om de verhuurders een heffing te laten betalen van 1,75 miljard euro.

Blok zei vanavond:

“Het is niet de intentie van het kabinet met andere maatregelen te komen dan we hebben afgesproken in het woonakkoord. Wel zal er overleg plaatsvinden over de uitwerking. Een essentieel onderdeel van het woonakkoord is dat we in overleg met alle betrokkenen overgaan tot invulling van de verhuurdersheffing.”

PvdA-senator Adri Duivesteijn zorgde eerder op de dag voor ophef met een kritisch oordeel over de verhuurdersheffing, een onderdeel van het woonakkoord waar ook de PvdA zijn handtekening onder heeft gezet.

Beroering

De Eerste Kamer behandelt vandaag formeel alleen de huurverhoging. De PvdA zal hiermee instemmen, zei Duivesteijn. De verhuurdersheffing komt later aan bod. Met de heffing wil het kabinet 1,7 miljard euro ophalen bij de woningcorporaties. Bij het debat hierover wordt het voor de PvdA “essentieel” dat de corporaties genoeg geld overhouden om te investeren, zei Duivesteijn.

De opstelling van Duivesteijn, die sinds vorige maand in de Eerste Kamer zit, zorgde voor beroering omdat hij tornde aan het met veel moeite tot stand gekomen woonakkoord. Het kabinet sloot het akkoord een maand geleden met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, om zo verzekerd te zijn van een meerderheid in de Eerste Kamer nadat onderhandelingen met het CDA waren stukgelopen.

    • Jules Seegers