BlackRock speculeert op daling Heijmans

De slechte jaarcijfers van bouwer Heijmans creëren ook kansen. BlackRock uit de VS zet in op een verdere koersdaling.

Eppo König

De grootste vermogensbelegger ter wereld, het Amerikaanse BlackRock, heeft maar weinig vertrouwen in Heijmans, de derde bouwer van Nederland. Het beursgenoteerde bouwbedrijf uit Rosmalen ligt zelfs „onder vuur”, volgens sommige media. Wat is er aan de hand?

De afgelopen weken heeft BlackRock (10.000 medewerkers in dertig landen, en in Nederland met 93 miljard euro de derde institutionele belegger) gespeculeerd op een koersval van Heijmans. Het grote investeringsfonds uit New York heeft aandelen Heijmans geleend van andere beleggers om ze direct te kunnen verkopen. Als de koers vervolgens daalt, koopt BlackRock goedkopere aandelen en geeft deze terug aan de beleggers. De winst zit in de omvang van de koersdaling min de kosten voor het lenen; ‘short gaan’ heet dat in beursjargon.

Via drie verschillende onderdelen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft BlackRock sinds vorige maand een gezamenlijke positie van 2,8 procent in Heijmans opgebouwd. „Het is niet zo’n grote positie”, zegt beursanalist Edwin de Jong van SNS Securities. „Maar als het gaat om een gerenommeerde belegger als BlackRock is het toch een signaal voor andere aandeelhouders om extra op te letten.” Het aandeel Heijmans stond eind 2012 nog bijna op 8,50 euro, maar is sindsdien gezakt. Gisteren sloot het ruim 1,4 procent lager op 7,10 euro.

Op het Londense kantoor van BlackRock wordt ieder commentaar beleefd geweigerd. Informatie kan concurrentiegevoelig zijn en de financiële markten beïnvloeden. Ook Heijmans wil desgevraagd geen reactie geven. De enige reden dat de posities van BlackRock in Heijmans bekend zijn, is omdat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) sinds eind vorig jaar een openbaar register moet publiceren.

Ook beursanalisten zijn terughoudend. Maar dat Heijmans te lijden heeft van de malaise in de bouw, is wel duidelijk, volgens De Jong van SNS Securities: „Er blijft een risico op verdere afschrijvingen op grondposities. En ook de sectie utiliteitsbouw hebben ze nog niet helemaal onder controle.”

De verwachtingen van de jaarcijfers die eind februari werden gepresenteerd waren al niet goed. Vorig jaar leed Heijmans 89 miljoen euro verlies (38 miljoen euro verlies in 2011) en daalde de omzet licht naar 2.318 miljoen euro. Heijmans moest bijna 100 miljoen euro afschrijven wegens slechte vooruitzichten en op het waardeverlies op vastgoed en ongebruikte bouwgrond. Naast de woningbouw blijft de sectie utiliteitsbouw (kantoren, fabrieken, garages, et cetera) zorgelijk: ondanks diverse maatregelen verdubbelde het verlies in een jaar tijd tot 13 miljoen euro.

„Short gaan gaat in tegen de optimistische natuur van de belegger”, zegt hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn. „Maar de transparantie over short-posities is buitengewoon nuttig. Als aandeelhouder wil je wel weten hoe de problemen van een bedrijf worden ingeschat.”

    • Eppo König