Bevorder liever de borstvoeding

None

‘Voer de productie [van babyvoeding] op.’ Zo luidt uw oproep in uw hoofdredactionele commentaar (NRC Handelsblad, 7 maart). Hoewel de situatie rond de ontoereikende productie van kunstmatige zuigelingenvoeding nieuwswaardig is, ben ik geschokt door uw eenzijdige blik.

Zolang de mensheid bestaat, krijgen baby’s borstvoeding. Het is de natuurlijke bron van voeding voor zuigelingen en de meest geavanceerde voeding die er is. Het bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft en wordt beter verteerd en opgenomen dan welke alternatieve voeding ook. De productie is uiterst flexibel. Moedermelk heeft geen productie- en transportkosten en levert geen afval op.

Het overgrote deel van de moeders is fysiologisch in staat voldoende melk te produceren om borstvoeding te geven. Maatschappelijke factoren en gebrek aan adequate begeleiding lijken een rol te spelen bij de sterk dalende borstvoedingscijfers na de eerste maand.

Bevorder borstvoeding, zodat kunstmatige zuigelingenvoeding wordt wat het zou moeten zijn: een alternatief voor moedermelk in situaties waarin moeders echt geen borstvoeding willen of kunnen geven. Dan is er meer dan genoeg kunstvoeding beschikbaar op de (wereld)markt.

Janneke Goudswaard-Moerland

Borstvoedingorganisatie La Leche League

Middelburg

    • Janneke Goudswaard-Moerland