Bescherming drie haaiensoorten

Een paar haaiensoorten hebben het gisteren gered. Haringhaaien, witpunthaaien en (drie soorten) hamerhaaien hebben op de conferentie in de Thaise hoofdstad Bangkok over handel in bedreigde diersoorten (CITES), die nog tot 14 maart duurt, een beschermde status gekregen. Niet de hoogste bescherming, die iedere vorm van handel verbiedt, maar vermelding op de zogeheten Appendix II. Daarop staan diersoorten waarin alleen onder toezicht van CITES beperkt mag worden gehandeld.

Onlangs bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat jaarlijks zo’n 100 miljoen haaien worden gevangen, veel meer dan er bijkomen. Van de meer dan honderd haaiensoorten, hebben er tientallen een (regionaal) volledig beschermde status. Ook staan er al haaiensoorten op Appendix II.

Japan en China, de grootste afnemers van haaienvinnen van met name de witpunt- en hamerhaai waren tegen het besluit. Zij willen bescherming regionaal regelen. Maar dat ging de voorstanders niet ver genoeg. (AP)