Behangplaksel, een muur vol gaten en William Faulkner

Faulknerbehang in de badkamer van schrijver en oud-boekverkoper Emily Gatlin/ Foto Bookriot.com

Schraap je te ijverig het behang van een oude muur, kom je uiteindelijk te zitten met een muur vol gaten Dat ondervond ook schrijfster en oud-boekverkoper Emily Gatlin. Nobelprijswinnaar William Faulkner (1897-1962) kwam met inspiratie.

In een gastblogje op de Amerikaanse boekenblog Bookriot, genaamd ‘Wallpapering with Faulkner’, schrijft Gatlin dat ze altijd met veel interesse heeft gekeken naar de plotuitwerkingen die Faulkner uitschreef op de muren van Rowan Oak, zijn neoclassicistische huis in Oxford Mississippi.

Dat bracht haar op een idee. Om de muur vol gaten in haar badkamer te repareren, kocht ze een pak behangplaksel, greep ze de oude paperbackversie van Faulkners verhalenbundel Go down Moses uit de kast, en beplakte ze haar muur met de pagina’s uit dat boek.

Dat zullen boekenliefhebbers misschien blasfemisch vinden, schrijft Gatlin. Maar uiteindelijk pakt het idee meer dan goed uit. Want aan Faulkner daadwerkelijk lezen was Gatlin naar eigen zeggen nooit toegekomen. Nu Faulkners proza op haar badkamermuur geplakt zit, betrapt ze zich erop iedere dag een paar zinnen uit de verhalen van de Southern Gothic auteur te lezen.

William Faulkner is vooral bekend van experimentele romans As I Lay Dying en The Sound and The Fury. Hij wordt gezien als een van de weinige Amerikaanse modernistische schrijvers wiens proza, met daarin vaak paginalange ‘gedachtestromen’, duidelijk schatplichtig was aan experimentele modernistische tijdgenoten als James Joyce en Virginia Woolf. Voor zijn ‘unieke artistieke bijdrage aan de Amerikaanse literatuur’ won Faulkner in 1949 de Nobelprijs voor de Literatuur,

 

    • Roderick Nieuwenhuis