Barça schrijft geschiedenis tegen Milan, Sneijder naar kwartfinale CL

Milan-verdedigers gedesillusioneerd nadat Lionel Messi binnen veertig minuten de knappe 2-0 zege in Milaan teniet heeft gedaan. Foto AP / Manu Fernandez

Nog nooit herstelde een club zich in de knock-outfase van de Champions League van een 2-0 verlies in de heenwedstrijd. Maar FC Barcelona, aan de hand van Lionel Messi, slaagde juist hierin door AC Milan met 4-0 te verslaan.

Messi was vanavond weer ongenaakbaar en scoorde binnen vijf minuten de 1-0. Het was zijn snelste doelpunt ooit in de Champions League en passeerde daarmee tevens Ruud van Nistelrooy op de topscorersranglijst van het miljoenenbal: 56 om 57. Allen de Spaanse spits Raúl scoorde met 71 goals vaker in de CL.

Messi voegde er nog een toe aan dat aantal door vijf minuten voor rust de 2-0 op het bord te zetten, vlak nadat Niang namens Milan op de paal had geschoten. Milan, dat in de heenwedstrijd zo knap met 2-0 had gewonnen van de Catalanen, kreeg pas in de tweede helft echt grip op Barça. Ondanks dat David Villa de 3-0 fraai binnenschoot hadden de Italianen bij die stand maar één goal nodig om door te gaan naar de kwartfinale.

De slotfase was dan ook voor Milan dat Barcelona nog knap nerveus wist te maken. Het ontbrak de ploeg echter aan echte stootkracht. In de blessuretijd counterden de blaugranas nog naar de 4-0 middels Jordi Alba die de snelle aanval afmaakte.

Galatasaray troeft Schalke af

Ook Wesley Sneijder kan zich met zijn club Galatasaray opmaken voor de kwartfinales van de Champions League. De Turken wonnen in Gelsenkirchen met 3-2 van Schalke 04.

De heenwedstrijd drie weken terug in Istanbul eindigde in 1-1 en dus was de 2-2 die na negentig minuten op het bord stond voldoende voor de turken. Maar net als Barcelona prikte ook Galatasaray er in blessuretijd nog eentje in helemaal zeker te zijn. Wesley Sneijder had bij Galatasaray een basisplaats en werd na 68 minuten vervangen door oud-PSV’er Nordin Amrabat.

Vrijdag loting

Vorige week bereikten Juventus, Paris SG, Real Madrid en Borussia Dortmund al de volgende ronde. Morgen staan Bayern-Arsenal en Malaga-Porto nog op het programma. Vrijdag wordt geloot voor de kwartfinales.

    • Jules Seegers