Anouk met zacht liedje naar Songfestival Malmö

In de Hilversumse Wisseloordstudio presenteerde zangeres Anouk gister haar liedje voor het Eurovisie Songfestival. Birds is verrassend langzaam zonder climax of vocale krachtpatserij. Het is al vergeleken met de James Bond-tune Skyfall van Adele.

Met zijn spannende melodische wendingen en ingetogen tekst over eenzaamheid en verloren liefde is Birds een atypisch liedje in het oeuvre van Anouk, die zich meestal richt op powerballades of robuuste rocksongs. De ‘sad singalong’ werkt al na enkele keren luisteren: het laat zich heerlijk melancholiek meeneuriën en beklijft misschien wel net zo goed als Ding-a-dong van de Nederlandse Songfestivalwinnaar Teach-In uit 1975.

In Wisseloord verdedigde Anouk zich bij voorbaat tegen critici die menen dat ze de finale op 18 mei niet zal halen. „Er zullen geheid mensen zijn die er geen drol aan vinden. Anderen vinden het fantastisch. So be it.” Ze ontkent dat ze als serieus artiest niet bij het Songfestival zou passen. „Sommige mensen vinden het een soort clownsfestival. Maar ik was al veel langer van plan om er aan mee te doen. Alleen paste het nooit eerder in mijn agenda.”

Birds verschijnt in mei op haar nieuwe album Sad Singalong Songs en voldoet zo aan de festivalvoorwaarde dat het nummer niet eerder op plaat mag zijn verschenen.

    • Jan Vollaard