Alle gevoelens expliciet op tafel

Toneel

Liefde Levenslang door Hummelinck Stuurman. Tour t/m 10/6. **

Wie na het zien van de film Il y a longtemps que je t’aime (Philippe Claudel, 2008) nog vragen had, kan terecht in het theater. Producent Hummelinck Stuurman geeft tekst en uitleg in de (iets te) toegankelijke theaterbewerking Liefde Levenslang.

Net als in de film probeert Juliette (Liz Snoijink) na een gevangenisstraf haar leven op te pakken. Zus Léa (Renée Fokker) is haar grote steun. Alleen wordt hun beladen zwijgen in de film door tekstbewerker Janine Brogt omgezet in expliciete gesprekken; alle gevoelens komen op tafel.

Om de pijn van de personages invoelbaar te maken, verzon Brogt voor iedereen een nieuw jeugdtrauma. Ook zijn er flauwe grapjes tussendoor. In een absurd blij einde zingen de acteurs een mierzoet slotlied.

Gelukkig zijn er ook elegante ingrepen. Stemmen op de voicemail vervangen personages. Juliette woont in een kaal appartement. De manier waarop ze stap voor stap haar huis inricht, kun je zien als symbool voor het opnieuw vormgeven van een leven. Maar helaas laat deze extented version weinig ruimte voor zo’n eigen interpretatie. De tekst legt alles uit. Terwijl theater juist tot de verbeelding zou moeten spreken.

    • Joke Beeckmans