Afschrijving op Hyves duwt TMG in rode cijfers

De Telegraaf Media Groep (TMG) schrijft tientallen miljoenen euro’s af op zijn sociale netwerk Hyves. De afwaardering bedraagt 36,5 miljoen euro. In 2010 nam TMG het internetbedrijf over voor 43 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. „De resultaten van Hyves hebben niet aan de ambitie voldaan”, aldus TMG.

Bestuursvoorzitter Herman van Campenhout weigert de site een miskoop te noemen. „Hyves brengt ons veel kennis en kunde.” Programmeurs van Hyves maken nu onder meer mobiele applicaties voor Dichtbij.nl, TMG’s lokale nieuwssite.

De afschrijving op Hyves bezorgt TMG opnieuw een verlies, 15,7 miljoen euro. In 2011 moest TMG al fors afschrijven op Sky Radio. Toen was het resultaat 38 miljoen euro negatief. De omzet in 2012 was hetzelfde als in 2011, 577 miljoen euro. Dat kwam met name door overnames, onder meer van de gratis krant Metro en puzzelactiviteiten in Frankrijk voor dochterbedrijf Keesing. TMG heeft veel last van de dalende advertentiemarkt voor gedrukte media, meer nog dan het aanvankelijk dacht. Van Campenhout ziet zich genoodzaakt zijn ambitieuze groeiplannen los te laten. Hij stelde eind 2011 nog dat TMG in 2016 40 tot 50 procent meer omzet moest halen, tussen 800 en 900 miljoen euro.

TMG geeft zijn aandeelhouders geen regulier dividend over 2012, maar verwacht in het najaar wel een interim-dividend uit te keren. Dat heeft te maken met het belang in het Duitse televisieconcern ProSiebenSat.1. TMG bezit 6 procent van de gewone aandelen. Als ProSiebenSat.1 zijn Scandinavische tv-zenders verkoopt, profiteren TMG en diens aandeelhouders. Van Campenhout ontkende dat TMG zijn belang in ProSiebenSat.1 zou willen verkopen. Een verandering in de aandeelhoudersstructuur bij het Duitse concern zorgt wel dat de aandelen gemakkelijker vrij te verhandelen worden.

De TMG-directie stelde vanochtend dat De Telegraaf nadenkt over een overgang naar tabloidformaat. In 2014 zijn de drukpersen in Amsterdam in staat de krant op dat formaat te produceren.

Advertentiemarkt: pagina 24-25