Zwabberstoring

Een klein weekje hebben we kunnen proeven van de lente, maar inmiddels zitten we weer volop in de winterkou. Na passage van het regen- en sneeuwfront van afgelopen zaterdag was de winter weer een feit. Met een oostelijke aanvoer wordt nu de Scandinavische kou onze kant op getransporteerd. Daarnaast zijn we nog niet af van het zwabberfront dat bij ons afgelopen weekend de kou aankondigde.

Sterker nog, maandagavond komt deze storing weer dichterbij vanuit België met sneeuw voor het zuiden van het land. Allereerst valt er vannacht nog een enkel sneeuwbuitje in het noorden van het land, vooral op de Wadden. Verder zuidelijk is het meest droog, maar bewolkt. De noordoostenwind staat door en het vriest licht.

Dinsdag verdwijnen de buitjes in het noorden geleidelijk en zo af en toe weet de zon hier door te breken. In Midden- en Zuid-Nederland overheersen wolken met een enkele verdwaalde sneeuwvlok hieruit. De maxima zitten rond het vriespunt en dat bij een windkracht 3 tot 6.

Tegen de avond vallen de eerste sneeuwvlokken, te koppelen aan de zwabberstoring, in het zuiden van het land. Ook dinsdag sneeuwt het af en aan licht in de zuidelijke provincies met in Zuid-Limburg lokaal een dekje tussen 5 en 10 centimeter. De rest van het land is droog met zon. Vanaf woensdag word het minder koud met 4 graden en geregeld zon, maar er vallen ook wat winterse buien.