Ze zoeken nog altijd naar vermisten

Police officers search for missing people of the March 11, 2011 tsunami and earthquake in Shinokaki, Miyagi Prefecture, March 10, 2013. With a minute of silence, tolling bells and prayers, Japan will on Monday mark the second-year anniversary of an earthquake and tsunami that killed thousands and set off a nuclear crisis that shattered public trust in atomic power and the nation's leaders. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: DISASTER POLITICS ANNIVERSARY) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. YES REUTERS

Drie politieagenten zoeken naar vermiste personen van de tsunami die op 11 maart 2011, vandaag twee jaar geleden, het noordoosten van Japan trof. Met een minuut stilte en gebed herdenkt Japan vandaag de 19.000 slachtoffers van de drievoudige ramp: een tsunami, aardbeving en nucleaire ramp bij Fukushima die over de hele wereld het publieke vertrouwen in kernenergie op de proef stelde.

De ramp laat in Japan nog altijd diepe sporen na. Naast fysieke schade kampen veel Japanners ook geestelijk nog altijd met de gevolgen. Ruim tweeduizend Japanners worden nog vermist.

Duizenden betogers in de Japanse hoofdstad Tokio grepen dit weekend de herdenking aan om te demonstreren tegen kernenergie. De betogers maken zich zorgen over plannen van de Japanse regering om kerncentrales, die na de ramp waren stilgelegd, weer op te starten. Twee van de in totaal vijftig Japanse kerncentrales zijn inmiddels weer opgestart. Dat er niet meer centrales in werking zijn gesteld, heeft deels te maken met de aanhoudende protesten tegen kernenergie.