Woningcorporaties: Blok schat huurinkomsten veel te hoog in

DEN HAAG - VVD onderhandelaar Stef Blok op weg naar de vergadering met de informateurs voor overleg over de vorming van het nieuwe kabinet. ANP PHIL NIJHUIS
DEN HAAG - VVD onderhandelaar Stef Blok op weg naar de vergadering met de informateurs voor overleg over de vorming van het nieuwe kabinet. ANP PHIL NIJHUIS Stef Blok op het binnenhof. Foto ANP / Phil Nijhuis

De extra inkomsten van woningcorporaties door hogere huren dekken een veel kleiner deel van de verhuurdersheffing dan minister voor Wonen Stef Blok heeft laten berekenen. Dat meldt woningcorporatiekoepel Aedes vandaag op basis van een berekening door risicoanalist Ortec Finance.

Blok schreef eind februari aan de Tweede Kamer dat het Woonakkoord verhuurders toestaat de huur van hogere inkomens extra te verhogen. De verhuurdersheffing van 1,7 miljard kan volgens Blok worden betaald met deze extra inkomsten. Ook zouden de corporaties geld overhouden om te investeren in nieuwbouw.

‘Onrealistische verwachtingen van Blok’

Deze verwachting van Blok is volgens Aedes en Ortec Finance niet realistisch. In lang niet alle regio’s zal het mogelijk zijn om de huur maximaal te verhogen, luidt de boodschap. Huurverhogingen bij geliberaliseerde huurwoningen zijn niet haalbaar, maar worden wel ingeboekt.

Daar komt volgens Aedes bij dat de verhuurdersheffing te laag wordt ingeschat. Woningcorporaties zouden 83 procent van de 1,7 miljard euro voor hun rekening nemen, particuliere verhuurders zeventien procent. Als de geliberaliseerde woningen en de vrijstelling voor de eerste tien woningen worden meegenomen in de berekening, komt Aedes echter uit op een aandeel van negentig procent.

Ook is geen rekening gehouden met de saneringsbijdragen die corporaties de komende jaren moeten betalen, onder meer voor Vestia. “Als je daar wel rekening mee houdt, komen we voorlopig ieder jaar een dik miljard tekort”, becijfert Aedes-voorzitter Marc Calon. “Dat vang je niet op met efficiënter werken en meer huizen verkopen. En dan zou je net zo veel kunnen blijven investeren?”

De plannen van Blok moeten overigens nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Die buigt zich dinsdag over de kwestie.