Woedend Noord-Korea snijdt hotline met Zuid-Korea af

Noord-Korea heeft een directe telefoonlijn met Zuid-Korea afgesneden uit protest tegen grootschalige militairen oefeningen van Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen. Ook Noord-Korea zelf houdt grote militaire oefeningen. Hierdoor is de spanning in de regio – toch al hoog sinds de derde kernproef van Noord-Korea vorige maand – vandaag verder opgelopen.

De belangrijkste Noord-Koreaanse krant, Rodong Sinmun, meldde vanmorgen dat de regering van Kim Jong-un inderdaad de wapenstilstand met Zuid-Korea en de Verenigde Staten heeft opgezegd, zoals ze vorige week al had aangekondigd. Omdat er na de Koreaanse oorlog (1950-53) nooit een vredesverdrag is gesloten, zijn die landen formeel nog altijd in oorlog met elkaar.

Ook een hotline tussen de beide Korea’s, die door het Rode Kruis wordt beheerd en sinds 1971 bestaat, is afgesneden. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging meldde dat het twee keer tevergeefs had geprobeerd contact te krijgen met Noord-Korea. Via de hotline kunnen Noord- en Zuid-Korea met elkaar communiceren, ook al hebben ze geen directe diplomatieke betrekkingen met elkaar.

Noord-Korea heeft de laatste weken de gebruikelijke dreigementen aan het adres van Zuid-Korea en de Verenigde Staten aanzienlijk verscherpt, niet alleen wegens de militaire oefeningen maar ook om nieuwe sancties van de Verenigde Naties als straf voor de nieuwe atoomproef.

Zuid-Korea heeft eveneens met krachtige taal gereageerd op de bedreigingen uit het noorden. De Zuid-Koreanen hebben hun troepen bovendien in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Sommige analisten wezen er op dat, ondanks alle retoriek over en weer, Zuid-Koreaanse werknemers van een joint venture in Noord-Korea aan de grens vandaag toestemming kregen hun werk gewoon voort te zetten. Ook, zeggen ze, is het niet voor het eerst dat de hotline wordt afgesneden. Dat is de laatste decennia al vijf keer eerder gebeurd. Het is ook niet de enige verbinding. Er is nog een tweede hotline. Via die lijn werd afgesproken dat de werknemers in Kesong vanmorgen gewoon naar hun werk konden. (AP, BBC)