Wieringa, Grunberg en De Jong op shortlist Libris Literatuur Prijs 2013

Arnon Grunberg is voor de vijfde keer genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs/ Foto Vincent Mentzel.

Onder andere Arnon Grunberg en Oek de Jong maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2013, met prijzengeld van 65.000 euro een van de grootste Nederlandse fictieprijzen. Dat is zojuist in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bekendgemaakt.

Noemenswaardig is de nominatie van Christiaan Weijts. In tegenstelling tot de andere genomineerden is Weijts, met Euforie al winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs, nog niet eerder voor de Librisprijs genomineerd. Arnon Grunberg, die de prijs in 2007 won met Tirza, is voor de vijfde keer voor de prijs genomineerd.

Opvallend is vooral het ontbreken van de Vlaamse auteur Peter Terrin, die eind vorig jaar met Post Mortem  de AKO Literatuurprijs won. De Vlaamse auteur stond met zijn roman wel op de longlist van de Librisprijs, maar valt bij de meeste recente schifting dus af.

De jury van de Librisprijs, met naast voorzitter Clairy Polak ook NRC-recensent Jan Donkers, Volkskrant-recensent Edith Koenders, hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert en Humo-journalist Mark Schaeversis, las in totaal 170 romans. In veel van die romans, zo schrijft de jury in haar eindrapport, staat het individu centraal. Niet verwonderlijk aangezien ‘de aller-individueelste expressie van de aller-individueelste emotie [..] nog steeds bepalend [is] voor de literatuur’. Toch gebeurde er volgens de jury in veel romans iets opvallends:

‘Wat wel opviel was de tendens om het individu te situeren in een absurde, amorfe of bureaucratische wereld: een buitenstaander die een eenzame strijd voert en onontkoombaar ten onder gaat.’

Ook opvallend noemt de jury de taaldiversiteit en de rol die het geloof in een toch geseculariseerd taalgebied speelt. De Librisjury hekelt de ‘IKEA-roman’, een boek dat heel geforceerd, ‘met een handleiding’, geschreven leek. Wat na alle bezwaren en overwegingen overbleef was de onderstaande shortlist:

Dorst, Esther Gerritsen (De Geus)
De man zonder ziekte, Arnon Grunberg (Nijgh & Van Ditmar)
Pier en oceaan, Oek de Jong (Atlas Contact)
Dinsdag, Elvis Peeters (Podium)
Euforie, Christiaan Weijts (De Arbeiderspers)
Dit zijn de namen, Tommy Wieringa (De Bezige Bij)

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2013 wordt op maandagavond 6 mei in Amsterdam bekendgemaakt. Alle shortlistgenomineerden ontvangen 2.500 euro. De winnaar krijgt 50.000 euro. Vorig jaar won A.F. Th. Van der Heijden de prijs met Tonio, de requiemroman voor zijn bij een verkeersongeluk omgekomen zoon.

 

    • Roderick Nieuwenhuis