Wethouder Eindhoven stapt op wegens fiasco woonwagenkamp

Netherlands, Eindhoven, 03.01.2013 Woonwagenkamp Orgelplein Eindhoven. De kampers wonen drie jaar op deze locatie, maar klagen steen en been. Bij de aanleg van de funderingen van het kamp zijn kapitale blunders gemaakt. Daardoor verzakken de woonwagens. Onduidelijk is wanneer en welke oplossing er gaat komen. Waakhond. foto Chris Keulen
Netherlands, Eindhoven, 03.01.2013 Woonwagenkamp Orgelplein Eindhoven. De kampers wonen drie jaar op deze locatie, maar klagen steen en been. Bij de aanleg van de funderingen van het kamp zijn kapitale blunders gemaakt. Daardoor verzakken de woonwagens. Onduidelijk is wanneer en welke oplossing er gaat komen. Waakhond. foto Chris Keulen De gemeente Eindhoven heeft een miljoen euro verspild bij de verplaatsing van het woonwagenkamp naar het Orgelplein. Foto NRC / Chris Keulen

De Eindhovense wethouder Mary Fiers (PvdA) stapt op wegens het fiasco met de verhuizing van woonwagens. Dat maakte ze zojuist in de gemeenteraad bekend.

Twee weken geleden nog overleefde de wethouder een motie van wantrouwen van de oppositie in de Eindhovense gemeenteraad, wegens de mislukte en veel te dure verhuizing van een woonwagenkamp. De wethouder en de rest van het college beloofden twee weken geleden beterschap. Maar afgelopen vrijdag, toen opnieuw een gezin zou worden verplaatst, bleek dat deze verhuizing opnieuw niet volgens de regels zou verlopen. “Er was geen vaststellingsovereenkomst”, aldus de wethouder.

“Niet tijdig is ontdekt dat de verhuizing niet volgens de regels zou verlopen. Als dat wel was gebeurd, hadden we kunnen laten zien dat vanaf nu alles anders zou zijn.”

Deze nieuwe “misser” was voor de wethouder aanleiding om haar positie op te geven. “Ik ben teleurgesteld, erg verdrietig, dankbaar en trots.” Na haar verklaring verliet zij onder luid applaus de raadszaal.

Eindhoven verspilde miljoen bij verplaatsing woonwagenkamp

Bij de verhuizing van een woonwagenkamp, noodzakelijk vanwege de bouw van een nieuwbouwwijk op die plaats, betaalde de gemeente de afgelopen jaren in totaal 2,9 miljoen euro aan woonwagenbewoners als vergoeding voor transport, verhuiskosten en schade. Daarvan kon uiteindelijk 2,2 miljoen euro niet worden onderbouwd. Uit rapporten bleek dat organisatie, administratie en financiële controle van de gemeente tekortschoten. Ook moest de gemeente onlangs aangifte doen tegen een ingehuurde projectleider, die de verhuizing begeleidde. Hij zou, om bewoners tegemoet te komen, woonwagens te hoog hebben getaxeerd door taxatierapporten te vervalsen. De projectleider werd ook bedreigd door de woonwagenbewoners.

Wethouder Fiers maakte haar aftreden vanavond snikkend bekend.

“Ik heb veel tranen gelaten. Het was geen eenvoudig besluit om te stoppen met wat zeven jaar lang mijn leven was, mijn passie. Dat voel ik in mijn hele lijf.”

    • Arjen Schreuder