Warm genoeg, aardappel?

Snelkookpandeksels.

Een aardappel kun je opbellen. In een pan. Hij neemt alleen de telefoon niet op. Mobiele telefoon bij de aardappelen, deksel erop en op een andere telefoon het nummer intikken. De telefoon in de pan rinkelt. We dachten dat het niet kon. In een trein in een tunnel stokken de telefoongesprekken. Geen contact meer. Een pan is een tunnel, maar ook nog dicht. We bellen de aardappelen in een snelkookpan, het deksel hermetisch dichtgeklemd. Toch gaat de telefoon binnenin.

Het idee ontstond, toen een lezer opperde dat we de temperatuur eens moesten meten in een snelkookpan. Met een draadloze thermometer, was zijn suggestie. Die zijn er. Zender en ontvanger. Kun je binnen weten hoe koud het buiten is. Maar kan dat ook met een oven of een pan?

Een barbecuefabrikant verkoopt een draadloze thermometer die bestaat uit een stalen prikker die in een stuk vlees moet op het vuur. Daaraan vast, een vuurvast kabeltje en aan het eind van het kabeltje een kastje; de zender. Die bungelt of ligt naast de barbecue. Een los kastje heeft een klem die aan de broekriem moet van de man die over vuur en vlees de leiding heeft. Dat tweede kastje is de ontvanger. Als de broekriem gaat piepen is het vlees op het vuur klaar.

In een oven of in een pan zou het materiaal van de zender smelten. Maar smolt het niet, zouden dan zender en ontvanger elkaar kunnen bereiken door de stalen wand? Omdat we zo’n temperatuursetje niet hebben voor de proef deden we het met twee telefoons. Verrassing: in principe kan het. Maar waarom zou je het willen? Het heeft alles met jaloezie van doen. Rijke fijnculinairen veroorloven zich van hun bonussen een fantastisch apparaat van Miele. Een hogedrukstoomoven, ingebouwd in een muur in de keuken. Kost, afgezien van de verbouwing aan het huis, ongeveer zoveel als dertig uitstekende snelkookpannen. De Miele, een snelkookpan op zijn kant, kan meten. Wat binnen gebeurt, is buiten te lezen en beheersen. Temperatuur en druk.

Een snelkookpan kookt net zo goed. Maar je moet hem door ervaring leren kennen. Fabrikanten zouden armere culi’s een dienst bewijzen door op het deksel met verbinding naar binnen, twee instrumenten aan te brengen. Drukmeter en thermometer.

Het mooiste deksel is dat van de drukpan van Lagostina. Ooit een waagstuk van een Italiaanse ontwerper, want het ziet eruit als een slap stuk blik. Het wordt vastgeklemd tegen de binnenrand van de pan. Mijn 28 jaar oude Lagostina doet het nog steeds als de beste en ik zie aan het deksel van het nieuwste model dat er plek is voor instrumenten. Zendertjes desnoods. Neem een voorsprong, Italië!

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.

    • Wouter Klootwijk