VN: regime Assad zet milities in voor massamoorden

De VN-ambassadeur voor Syrië Faysal Khabbaz Hamoui reageert vanochtend bij de presentatie van de onderzoeksresultaten in Geneve. Foto Reuters / Denis Balibouse

De Syrische regering zet lokale milities in voor het uitvoeren van massamoorden. Dat meldt de commissie die namens de VN oorlogsmisdrijven in Syrië onderzoekt na gesprekken met getuigen en slachtoffers.

De milities, volgens Reuters bekend als een soort volksbrigade, zouden naast het doden van tegenstanders van het regime ook mensen lastigvallen en arresteren omdat ze uit regio’s afkomstig zijn die gezien worden als anti-Assad.

De moorden zouden niet zelden sektarisch zijn. “Het is een verontrustende en gevaarlijke ontwikkeling”, stelt hoofdonderzoeker Paulo Pinheiro van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Detentiekampen

Beide strijdende partijen, dus ook de oppositionele strijdkrachten, hebben geweld gebruikt tegen burgers, aldus de VN. De slachtoffers van massamoorden zijn verbrand of in rivieren gedumpt. In Homs en Aleppo zouden rebellen detentiekampen hebben opgezet.

De VN-ambassadeur van Syrië verwerpt namens het regime de bevindingen van de onderzoekscommissie en meent dat deze gebaseerd zijn op “partijdige informatie en onbetrouwbare bronnen”. Terloops werden Turkije en Qatar ervan beschuldigd “terreur te ondersteunen” tegen Syrië.

    • Jules Seegers