Verdachten doodschoppen grensrechter vandaag voor rechter

AMSTERDAM - Een jeugdtrainer langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten. ANP KOEN VAN WEEL Een jeugdtrainer langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten. Foto ANP / Koen van Weel

De acht verdachten van de dodelijke mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen verschijnen vandaag voor de rechter. Het gaat om een pro-formazitting, waarbij vooral het verdere verloop van de zaak wordt gepland. De zaak wordt maandag nog niet inhoudelijk behandeld.

De verdachten zijn allemaal, op de 50-jarige vader van een van de spelers na, minderjarig. Voor minderjarigen geldt normaal dat de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld. Omdat deze zaak voor veel ophef zorgde, mogen journalisten onder strikte voorwaarden in een naastgelegen zaal via een videoverbinding meekijken.

De rechtbank Midden-Nederland wil de zaak voor de zomer inhoudelijk behandelen. De 41-jarige grensrechter van Buitenboys uit Almere werd in december na een wedstrijd tegen het Amsterdamse Nieuw-Sloten zwaar mishandeld. Later overleed hij. Zeven van de acht verdachten zitten nog vast.

Volgende week plan KNVB tegen geweld

Na de dood van de grensrechter werd een meldpunt voetbalgeweld opgesteld, waar honderden meldingen binnenkwamen. Bij de KNVB werd aangedrongen op strengere straffen.

Uit een peiling van EenVandaag bleek zaterdag nog dat ruim tachtig procent van de scheidsrechters de gele kaart wil vervangen door een tijdstraf, die minder irritatie bij de tegenpartij zou oproepen. De KNVB presenteert 20 maart een plan om het geweld in te dammen.

    • Jules Seegers