Verbruggen betreurt nu wel gift Armstrong aan UCI

Of Hein Verbruggen zich belazerd voelt door Lance Armstrong? Daar komt het wel op neer, hoewel de oud-voorzitter van de internationale wielrenunie UCI die term niet in de mond wil nemen. „Het is een enorme tegenvaller, laat ik het daarbij houden”, zei hij gisteren tegen Studio Sport over de recente onthulling van de Amerikaanse wielrenner over doping.

Nee, Verbruggen heeft sindsdien geen contact gezocht met Armstrong, ook al heeft hij de behoefte te vragen wat hem heeft bezield. „Maar dat komt nog wel. Hij heeft zowel mij als de wielersport veel ellende bezorgd.”

Verbruggen was gisteren genuanceerder in zijn uitlatingen dan zo’n twee maanden terug, toen hij aantijgingen over zijn relatie met Armstrong en diens financiële schenking aan de UCI „zeikerij” en „veel heisa” noemde.

De voormalige UCI-voorzitter spreekt nu tegen dat hij een te innige band met Armstrong onderhield, maar erkent dat de UCI achteraf beter geen 100.000 dollar voor de aanschaf van een bloedmachine van de Amerikaan had moeten aannemen. Hij noemt het geen handige zet, omdat de UCI daarmee chantabel werd.

Opmerkelijk was dat Verbruggen de Britse verslaggever David Walsh wegzet als een complotdenker. Hij zegt niet te begrijpen dat Walsh, die in zijn krant The Sunday Times Armstrong vanaf 1999 van dopinggebruik verdacht, alleen de UCI verwijten maakt en niet organisaties als de nationale dopingautoriteiten, die ook verantwoordelijk zijn voor dopingcontroles.

Walsh reageerde op Twitter door Verbruggen te herinneringen aan zijn minachtende commentaren midden jaren negentig op dopingonthullingen van de Franse krant L’Equipe. Walsh: „Zijn nieuwe pogingen van geveinsde schrikreacties zijn bijna zielig en lachwekkend. En wat verwijt hij mij? Ik was slechts op zoek naar de waarheid.”