Veertiende, maar nog geen paniek

AZ staat in de bekerfinale, maar in de competitie vallen de resultaten tegen Ook tegen ADO kon de ploeg niet domineren De clubleiding mikt op de lange termijn en blijft achter de trainer staan

Redacteur voetbal

Met zijn 1,85 meter en zijn 91 kilo is de Amerikaanse spits Jozy Altidore van AZ het ideale aanspeelpunt. Zijn fysiek zou hem in staat moeten stellen om duels te winnen, ballen vast te houden en te kaatsen op zijn medespelers. Precies op die manier laat de Italiaanse Feyenoordspits Graziano Pellè zijn hele team beter spelen.

De praktijk is anders. Altidore heeft dit seizoen weliswaar zeventien doelpunten gemaakt voor de club uit Alkmaar, maar voetballend heeft de ploeg bitter weinig aan zijn spits. In de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag van zaterdag (1-1) sprongen de ballen van zijn voeten, wist hij nauwelijks zijn medespelers te bereiken en verloor hij elk persoonlijk duel van ADO-verdediger Tom Beugelsdijk.

Nog altijd staat AZ – dat de zesde begroting (zo’n 30 miljoen euro) heeft van de eredivisie en vorig jaar lang mee streed om de landstitel – maar één punt voor op de nummer zestien, de positie die aan het eind van de competitie verplicht tot duels om promotie en degradatie.

In de vorige vijf wedstrijden, waarin AZ maar één punt behaalde, was de communicatie tussen de spelers een van de grote problemen. Zo zei AZ-trainer Gertjan Verbeek dat zijn elftal een week geleden tegen RKC (2-1 nederlaag) „op drijfzand” had gestaan. Afgelopen week namen Adam Maher, Viktor Elm, Nick Viergever en de al geruime tijd geblesseerde Maarten Martens het initiatief om de onderlinge verstandhouding in het veld te bespreken, eerst met de spelersgroep en daarna met Verbeek.

Tegen ADO was de communicatie inderdaad het probleem niet, maar AZ miste het vermogen om een middelmatige tegenstander zijn wil op te leggen. Op het middenveld speelde international Maher verdienstelijk, en de vleugelspelers Roy Beerens en Steven Berghuis zorgden voor gevaar. Toch kwam AZ niet verder dan een doelpunt van Elm, nadat ADO al in de tiende minuut op voorsprong was gekomen door Mike van Duinen.

AZ bleef tot het eindsignaal verzorgd voetballen, het handelsmerk van Verbeek. Maar is dat genoeg om degradatie te ontlopen? Enig opportunisme zou de ploeg geen kwaad doen, maar dat lijkt een vies woord in Alkmaar. Spits Ruud Boymans, die geschikt zou kunnen zijn als pinchhitter, werd deze winter zelfs verhuurd aan NEC.

Ondanks de tegenvallende resultaten staat de club volgens directeur algemene zaken Toon Gerbrands „als één man achter de trainer”. „Ons beleid kenmerkt zich door de lange termijn. Bij ons zag je geen euforie toen we de bekerfinale haalden door met 3-0 te winnen bij Ajax, en zo zitten we ook niet in de put nu het slecht gaat in de competitie.”

Gevraagd naar een verklaring voor het wisselvallige seizoen wijst Gerbrands op de financiën. Na het faillissement van hoofdsponsor DSB in oktober 2009 eisten de curators volgens de algemeen directeur „een positieve transferbalans van 25 miljoen euro”. Sindsdien verkocht AZ onder anderen Sergio Romero, Hector Moreno, Sébastien Pocognoli, Rasmus Elm, Stijn Schaars, Pontus Wernbloom, Ari, Moussa Dembélé, Mounir el Hamdaoui, Jeremain Lens en Kollbein Sigthorsson. Gerbrands: „Natuurlijk hebben we zelf ook nog spelers gekocht. Pas met de transfer van Niklas Moisander naar Ajax, afgelopen zomer, kwamen we op die 25 miljoen euro. Nu hebben we een eigen vermogen van 5 miljoen euro.”

Voor de vertrokken spelers haalde AZ spelers terug als Charlison Benschop (inmiddels verkocht aan Stade Brest), Erik Falkenburg en Ruud Boymans (beiden verhuurd aan NEC). Dirk Marcellis en Roy Beerens halen niet meer het niveau dat hen ooit in Oranje bracht. Alleen Nick Viergever is een onbetwiste aanwinst, los van het zelf opgeleide toptalent Maher.

Eerder dit seizoen sprak Verbeek van „succesbeleving”: van winnen komt winnen. Helaas voor de trainer is het alweer zes weken geleden dat AZ voor het laatst won.

    • Derk Walters