Uitgelicht

Film

Good Will Hunting (Gus Van Sant, VS, 1997). Succesvolle ‘feelgood movie’ over wiskundig genie annex onhandelbare verschoppeling (Matt Damon). Therapie van begripvolle Robin Williams heeft alom heilzaam effect. Ook met Ben en Casey Affleck, Minnie Driver.RTL 8, 20.30-23.05u.

Informatief

Holland Doc: My atomic aunt. Regisseur Kyoko Miyake keert na tien jaar buitenland terug naar haar geboortedorp, in de buurt van Fukushima. Ze herinnert zich de zomervakanties, de stranden, de lachende buren. Nu is het dorp volledig vernield. Waarom zijn de bewoners, vroeger fervent voorstander van kernenergie, niet boos? Ned.2, 20.55-22.00u.

Specimen. Magazine over psychologie. Van alle soorten heeft de mensenbaby de meeste en langdurigste zorg nodig. Maar wat drijft moeders er toe om zoveel tijd en energie te spenderen aan die veeleisende wezentjes? Is het instinct of plichtsbesef? En hoe kan het dat de meeste moeders hun baby op geur en klank kunnen identificeren? TV5, 21.00-22.05u.

Panorama: America’s Gun Addiction. Is het drama in Newton een keerpunt in het denken over wapenwetgeving in de VS? Panorama praat op een schietbaan met onderwijzers die een wapen in de klas willen dragen om hun leerlingen te kunnen beschermen; toont aan hoe makkelijk het is om een machinegeweer te kopen en wijst op de 4,5 miljoen geesteszieke Amerikanen die geen enkele behandeling kunnen krijgen. BBC 1, 21.30-22.00u.

This World: A History of Syria. Dan Snow reist naar Syrië om te begrijpen welke invloed de tumultueuze geschiedenis van het land heeft op de huidige burgeroorlog. Voor een beter begrip van het huidige conflict legt Snow de historische scheidslijnen uit tussen Soennieten en Alawieten, islamisten en seculieren, oost en west. BBC 2, 22.00-23.00u.

Der Erste Film. Voor jonge kinderen is het leven een mix van fantasie en werkelijkheid. Maar verliezen kinderen in een oorlog ook hun fantasie? Mark Cousins ging naar een dorp in Noord-Irak met drie minicamera’s, vertoonde er een paar kinderfilms en leerde de kinderen hoe de camera’s te bedienen. Het resultaat: fantasierijke filmpjes over Berry de Vis, over de Modderjongen, over een droevige kip, en toch ook steeds weer verhalen over oorlog. Maar hun fantasie zijn deze kinderen nog niet kwijt. Arte, 00.40-01.55u.

Amusement

Van Gogh: Een huis voor Vincent. Aflevering 1 van dramaserie over de kunstschilder Van Gogh (1853-1890). Waarin we Vincent (Barry Atsma) leren kennen door de ogen van Vincent Willem (Jeroen Krabbé), neef en erfgenaam. Aan de hand van brieven, tekeningen en schilderijen duikt hij in het levensverhaal van zijn oom. Met Betty Schuurman, Anne Prakke. Regie: Pim van Hoeve. Ned.1, 22.05-23.00u.