Turken boos op pleegzorg

De Turkse premier Tayyip Erdogan moet tijdens zijn bezoek aan Nederland een jongetje weghalen bij zijn lesbische pleegouders. Dat verzoek heeft de in Nederland wonende biologische moeder van het 9-jarige Turkse jongetje Yunus gedaan tegenover een Turkse tv-zender. De woordvoerder van Erdogan bevestigde dit weekend dat de premier op 21 maart naar Nederland komt.

Er is in Turkije grote ophef ontstaan over de opvang van duizenden Turkse pleegkinderen bij christelijke gezinnen of homoparen in Nederland, België en Duitsland. Dagblad Trouw meldde eerder dat de voorzitter van de Turkse parlementaire onderzoekscommissie voor de mensenrechten overweegt om kinderen terug te halen naar Turkije.

De Turkse overheid vindt dat de Nederlandse jeugdzorg meer moeite moet doen om de pleegkinderen te plaatsen bij gezinnen die dichter bij de Turkse cultuur staan. De mensenrechtencommissie schat dat vijf- tot negenduizend kinderen van Turkse ouders zijn ondergebracht bij pleeggezinnen. De Turkse regering wil Turkse ouders in Nederland financieel bijstaan bij rechtszaken over uit huis geplaatste kinderen.

Jeugdzorg Nederland zegt bij plaatsing te kijken naar gezinnen die kunnen bieden waar het kind behoefte aan heeft. Sterke pedagogische vaardigheden zijn bij getraumatiseerde kinderen belangrijk, soms is aanwezigheid van oudere kinderen gewenst. „We proberen een heel sportief kind bijvoorbeeld ook te plaatsen in een gezin waar sport belangrijk is.” Een pleeggezin met dezelfde religie of culturele identiteit heeft de voorkeur, zegt Jeugdzorg, maar er zijn niet genoeg islamitische pleegouders.

Tweede Kamerlid Loes Ypma (PvdA) is verbaasd over de Turkse reactie. „Het is opmerkelijk dat een andere staat zich met Nederlands beleid bemoeit. Bovendien hoort het belang van het kind centraal te staan. Het gaat om kwetsbare kinderen die niet voor niets uit huis worden geplaatst. Het is belangrijk dat ze in een stabiele situatie terechtkomen. Natuurlijk kan bij plaatsing religie worden meegewogen, maar religie of seksuele geaardheid zegt niets over de pedagogische kwaliteiten van pleegouders.”