Toename overgewicht geeft meer slaapapneu

Ruim zes procent van alle Nederlanders heeft waarschijnlijk slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stokt. Dat blijkt uit onderzoek onder de 14.000 medewerkers van elektronicaconcern Philips in Nederland. Het is een van grootste onderzoeken die ooit is uitgevoerd naar deze ziekte. De deelnemers vormen volgens de onderzoekers „een aardige afspiegeling van de werkende bevolking in het algemeen”. Onderzoekers, geleid door longarts Michiel Eijsvogel van het Medisch Spectrum Twente, gaven vandaag de resultaten vrij. Een wetenschappelijke publicatie is in voorbereiding.

De gevolgen van slaapapneu zijn niet te onderschatten zegt Eijsvogel. „Mensen lopen een chronisch slaaptekort op, en hebben daardoor overdag een kort lontje. Ze zijn ook minder geconcentreerd zijn waardoor er een hoger risico op verkeersongelukken is. Ook maakt het mensen gevoeliger voor hart- en vaatziekten.”

Slaapapneu is een afsluiting van de keel, waardoor iemand tijdelijk even niet meer ademhaalt. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar de belangrijkste oorzaak is overgewicht. Ook onder de keelslijmvliezen ontstaat een laagje vet, net dik genoeg om de bovenste luchtwegen af te sluiten als iemand op zijn rug ligt.

Uit een Amerikaanse studie onder ambtenaren uit 1993 waarnaar altijd gerefereerd wordt bleek dat slaapapneu voorkomt bij 2 procent van de vrouwen en 4 procent van de mannen. Maar inmiddels is het probleem toegenomen, met name doordat er meer ernstig overgewicht voorkomt.

De Philips-studie geeft voor het eerst een beeld van die toename. Ongeveer een half miljoen Nederlanders zouden slaapneu hebben. Philips verkoopt apparatuur voor diagnose en therapie.

„De onderdiagnose is aanzienlijk”, zegt Eijsvogel. „Mensen die het hebben zijn zich er nauwelijks bewust van, en krijgen vaak een verkeerde diagnose, bijvoorbeeld burn-out. In het Philips-onderzoek bleek vier op de vijf mensen met slaapapneu zich vooraf niet bewust dat zij aan deze kwaal leden.”