Sociale huurwoningen met kunststofdeuren

Zien

Docu

Dokument:De Gezinsvoogd

Nederland 2 23.15-01.41 uur

Na tien jaar ontmoeten de elfjarige Shalaila en haar verstandelijk gehandicapte moeder Gloria elkaar in de wachtkamer van een zorginstelling. Aan de muur hangen gekleurde plastic vlaggetjes. Ongemakkelijk zitten ze naast elkaar, gezinsvoogd Jeff Chapham maakt een kiekje.

In de documentaire De gezinsvoogd volgen we Chapman, een robuuste Amsterdammer met een feilloos gevoel voor sociale interactie, in zijn werkomgeving van wachtkamers, rechtszalen en sociale huurwoningen met kunststofdeuren. De documentaire is geregisseerd en geproduceerd door Maria Mok en Meral Uslu, die eerder het prijswinnende Longstay over een Zeeuwse TBS-kliniek maakten, en valt binnen de NRCV-serie Dokument.

De situaties waar rasoptimist Chapman mee te maken heeft, behoren tot de categorie schrijnend: een peuter die naar een pleeggezin wordt gebracht, verwaarloosde jongetjes die ontbijten met patat. Achtergrondmuziek is niet nodig.

Alhoewel Chapmans motivatie onderbelicht blijft, is De gezinsvoogd een sterke documentaire. Dat kom vooral ook door de details, zoals de rechter die ongemakkelijk met haar pen speelt en „Het spijt me” zegt tegen de moeder die zojuist te horen heeft gekregen dat haar kinderen uit huis worden geplaatst.

Jonas Kooyman