Schiphol wil groot aandeel in luchthaven Rio de Janeiro

Een toestel op Galeão is bezig met taxiën. Foto Flickr / dr_tr

Schiphol wil samen met de Parijse luchthaven Charles de Gaulle een fors belang in het vliegveld van Rio de Janeiro in Brazilië kopen. Het gaat om bijna vijftig procent van de aandelen, schrijft De Telegraaf vanochtend. Mogelijk wordt dit najaar een bod uitgebracht.

Het Aeroporto Internacional do Galeão was vorig jaar met ruim 17,5 miljoen passagiers het op een na drukste vliegveld in Brazilië. Volgens topman Jos Nijhuis van Schiphol wil de Braziliaanse regering luchthavens privatiseren.

“Voor Schiphol kan zo’n deelneming veel geld opleveren en samen met KLM kunnen we extra vliegverkeer naar Amsterdam halen. Want Brazilië is booming.”

Schiphol is al exploitant van Terminal 4 van JFK Airport in New York. De luchthaven werkt verder samen met vliegvelden in Parijs, Brisbane en Seoul. “Daar verdienen we goed aan en het versterkt onze concurrentiepositie”, stelt Nijhuis in de ochtendkrant.

    • Jules Seegers