‘Salinero moet er mooi uitzien bij zijn afscheid’

None

Naam: Anky van Grunsven

Leeftijd: 45 jaar

Sport: dressuur

Prestaties: olympisch goud dressuur 2000 (Sydney), 2004 (Athene), 2008 (Beijing)

Zaterdag neem je tijdens Indoor Brabant afscheid met Salinero, het paard waarmee je twee keer olympisch kampioen dressuur werd. Wat kunnen we daarvan verwachten?

„Het is het laatste optreden van Salinero in de ring. We doen nog een laatste keer de kür op muziek, die we ook in Londen deden. Wibi Soerjadi speelt live de muziek die hij voor de kür heeft gecomponeerd. En natuurlijk komen alle beelden voorbij van de successen die we samen gehad hebben.”

Elf jaar geleden nam je ook al afscheid met Bonfire. Dat was toen erg emotioneel. Nu weer?

„Het afscheid van Bonfire was vooral emotioneel voor het publiek. Voor mijzelf viel het wel mee. Na afloop nam ik Bonfire gewoon mee naar huis. Het voelde voor mij niet als afscheid. Nu ben ik wat ouder en met Salinero heb ik de laatste jaren zo veel meegemaakt, ook met alle privédingen die de afgelopen tijd zijn gebeurd. Na die laatste wedstrijd met hem in Londen was ik heel emotioneel. We hadden een moeilijk jaar achter de rug, maar Salinero stond er gewoon weer toen het moest. Dat emotionele gevoel uit Londen is blijven hangen bij mij. Ik merk het aan mezelf in het toeleven naar zaterdag. Het is anders dan het afscheid van Bonfire destijds.”

Is zo’n afscheid wel prettig voor het paard? Al dat lawaai, mensen op de banken en het applaus?

„Wedstrijdpaarden houden daarvan, die vinden het leuk om te werken. En Salinero houdt van de aandacht die we nu voor hem hebben. Elke dag zijn we weer aan het trainen, we hebben hem geschoren. Ik wil dat hij er mooi uitziet tijdens zijn afscheid. Hij voelt ook dat er iets bijzonders aankomt. Ik heb in het verleden met Salinero wat nare ervaringen gehad tijdens wedstrijden, omdat hij soms te bang werd. Daarom gaan we, net als bij Bonfire, zakdoekjes uitdelen aan het publiek. In plaats van hard te klappen, moet iedereen met die zakdoekjes gaan zwaaien.”

Na de Spelen in Londen twijfelde of je nog door wilde gaan. Heb je dat nu al besloten?

„Ik heb een nieuw paard, Upido, en met hem ga ik de ring weer in. We zijn nog aan het opbouwen, hij is nog niet wedstrijdklaar. Ik heb het paard op wat oudere leeftijd gekregen, dus hij kent alle oefeningen al. Het gaat er nu vooral om een goede combinatie te worden. Als ik merk dat hij zich goed ontwikkelt, kunnen we Rio halen.”

Maar Rio wordt echt de laatste keer voor Anky van Grunsven?

„Ja, ik kreeg laatst ook de mogelijkheid om een heel jong paard te kopen, maar daar heb ik nee tegen gezegd. Tegen de tijd dat zo’n paard wedstrijden kan rijden, ben ik vijftig. En het is niet dat ik me nu verveel. Ik train andere ruiters en amazones, geef lezingen en clinics en ben druk met mijn kinderen. En kinderen opvoeden is moeilijker dan paarden opvoeden, heb ik geleerd.”

    • Arman Avsaroglu