Ruim 2.800 dode varkens drijven Shanghai binnen

Dode varkens door medewerkers van het waterbedrijf van Shanghai uit de rivier gehaald. Foto AFP / Peter Parks

De discussie in China over voedselveiligheid en milieuvervuiling laait weer op nadat vandaag zeker tweeduizend dode varkens in een rivier in Shanghai zijn geteld. De rivier is een van de grote waterbronnen voor de stad.

De kadavers zijn volgens Reuters waarschijnlijk gedumpt in de rivier Huangpu in de provincie Zhejiang. AP meldt dat de Chinese autoriteiten vandaag een aantal van ruim 2.800 varkens telden, waar gisteren nog van een kleine duizend kadavers werd gesproken.

De milieubescherming van het district waartoe Shanghai behoort zegt dat de varkens zo snel mogelijk moeten worden verwijderd om watervervuiling te voorkomen. De waterkwaliteit, tot vanochtend onaangetast, wordt nauwlettend in de gaten gehouden, zo vertrouwen de autoriteiten Reuters toe. Maar ondertussen is nog onduidelijk waar de varkens precies vandaan komen.

http://youtu.be/8dSon4BXnDA

Illegale handel in delen van zieke varkens

Volgens AP worden de rottende kadavers, in sommige gevallen met de organen zichtbaar, sinds vrijdag uit het water gehaald. De tamelijk bizarre situatie doet zich voor op een moment dat de politie een campagne voert tegen de illegale handel in delen van zieke varkens, zo weet het persbureau.

In China heersen grote zorgen over de waterkwaliteit vanwege het gebruik van kunstmest, dumpen van chemisch afval en slecht onderhouden riolering. De regering zou de komende tien jaar van zins zijn ruim 650 miljoen euro te besteden aan verbetering van de watervoorziening.

    • Jules Seegers