Robert Maaskant stopt als trainer van FC Groningen

Niets dan mooie woorden voor elkaar maar trainer Robert Maaskant en FC Groningen gaan na één seizoen al weer uit elkaar. De club meldt vanmiddag dat beide partijen het “verstandig vinden de aflopende overeenkomst na dit seizoen niet te verlengen.”

Foto ANP/ Vincent Jannink

Niets dan mooie woorden voor elkaar maar trainer Robert Maaskant en FC Groningen gaan na één seizoen al weer uit elkaar. De club meldt vanmiddag dat beide partijen het “verstandig vinden de aflopende overeenkomst na dit seizoen niet te verlengen.”

Het besluit is opvallend aangezien Maaskant pas aan zijn eerste seizoen bezig was bij de Groningers. Hij werd aangesteld aan het eind van het vorige seizoen nadat Pieter Huistra was ontslagen. Onder diens regime zakte FC Groningen af van een vijfde plaats in 2011 naar de veertiende plek in 2012.

‘Gezamenlijke conclusie’

Nu is Maaskant een goed half jaar bezig in de Eredivisie en is Groningen zes punten verwijderd van een plaats in de play-offs; de doelstelling voor dit jaar. Na een gesprek tussen Maaskant en de leiding van FC Groningen, eerder vanmiddag, meldt algemeen directeur Hans Nijland dat de breuk met de volgende trainer “in harmonie” tot stand is gekomen:

“Gedurende ons gesprek kwamen we tot deze gezamenlijke conclusie. Hierbij dien ik een compliment te maken aan Robert Maaskant. Hij heeft zeer professioneel gehandeld en gereageerd.

Wij hebben dan ook de absolute overtuiging dat wij het seizoen op een professionele en waardige wijze zullen afsluiten en we zullen er met elkaar alles aan doen om onze sportieve doelstellingen te realiseren en onze ambities waar te maken.”

Uitstekend

De trainer kwam, mede door de resultaten die niet aan de verwachtingen van de supporters voldeden, onder druk te staan van de fans. Maaskant meldt in een reactie op de site “tot de laatste dag” voor dat plekje in de play-offs te willen strijden:

“De werksfeer binnen FC Groningen is uitstekend. Ik werk op een heel prettige manier samen met mijn spelers, de technische en medische staf en met de directie van FC Groningen. Zo wil ik het ook graag afsluiten. Dit is een besluit van twee kanten en ik kan dan ook oprecht zeggen dat ik FC Groningen een geweldig mooie club vind.”

Voor Maaskant, ooit door de voetbaljournalistiek gezien als ‘de kroonprins’ van het trainersgilde in Nederland, een zoveelste avontuur dat in mineur eindigt. Eerder eindigden dienstverbanden bij RBC, Willem II en Wisla Krakau in mineur. Dit seizoen wist Maaskant de schijnwerpers eerder op zich gericht vanwege vermeend wangedrag langs de lijn dan wegens klinkende resultaten.