Reportage Met Facebook kun je goed chatten, maar verder is het best saai

Een doordeweekse dag in de gangen van het Unic, een havo-vwo school in Utrecht. Een paar jongens zijn druk met hun telefoons in de weer en luisteren ondertussen naar muziek die uit een van de smartphones lijkt te komen. Of de jongens ook weleens gebruik maken van Facebook?

„Ik niet, mevrouw, ik vond het saai”, zegt Achmed (17). Hij heeft zijn account verwijderd. De andere jongens hebben nog wel een account, maar gebruiken het amper. „Facebook is chill om mee te chatten, maar verder gebruik ik het eigenlijk niet echt meer of zo”, mompelt Robin. Ook Tony (17) gebruikt Facebook alleen nog maar om mee te chatten.

Welke sociale media de jongens dan wel gebruiken? Microblog Tumblr, een systeem waarmee je tekst, foto’s, filmpjes, links en muziek openbaar kunt delen. Tony en Robin brommen iets tegen elkaar. „Ze gebruiken het om foto’s van chickies te bekijken, mevrouw”, licht Achmed toe. Tumblr is daar volgens de jongens nou eenmaal een stuk geschikter voor dan Facebook. Alles ziet er mooier uit op Tumblr. Vooral de meiden zijn gek op fotograferen en het posten van foto’s met een artistiek tintje.

Volgens de leerlingen is Tumblr vooral een artistieke uiting. Lekker creatief zijn met foto’s en vooral bedenken hoe je jezelf nou eigenlijk wilt presenteren. De pubers vinden dat in elk geval meer volwassen dan Facebook. „Via Facebook vragen mensen elkaar verkering door hun relatiestatus aan te passen. Dat is toch kinderachtig”, zegt Jurdas (15) stellig. „Stap dan gewoon écht op iemand af.”

Elders in het gebouw zijn een paar leerlingen bezig met een natuurkundeopdracht. Een prisma laat een perfecte regenboog zien op de muur. Een mooi kiekje? „Nee, ik ga dit niet op Instagram zetten”, giechelt een 15-jarige leerling. „Maar het had gekund, ik gebruik het best vaak.”

Tieners weten precies wat ze waarvoor willen gebruiken en kiezen ervoor om voor alles een account aan te maken, zo blijkt. Vooral de meisjes maken optimaal gebruik van zowel Facebook als Tumblr, het is dus niet een kwestie van kiezen, maar van combineren.

Tara (16), Nina (17) en nog twee andere dames geven aan dat Facebook steeds saaier begint te worden. „Dat komt omdat er steeds héél saaie dingen op worden gepost. Van die dingen zoals ‘Ik ga weer even lekker iets eten’, weet je wel. Op Tumblr heb je dan tenminste nog iets moois om naar te kijken”, zegt één van hen.

Dat moois kan van alles zijn. Stijlvolle mode, make-up, muziekfilmpjes maar vooral mooie mensen. Je hoeft geen foto’s van jezelf te posten, het kan ook een verbeelding zijn van je eigen imago of gevoel. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om jezelf te uiten: op Tumblr is een pakkende foto genoeg.

Facebook vraagt om een ‘status’ en soms kunnen de jongeren nou eenmaal niet goed verwoorden hoe ze zich voelen. „Iemand die ik ken was een beetje depressief, en om dat te uitten postte ze een foto van een huilend meisje op Tumblr en ik wist meteen hoe ze zich voelde”, vertelt één van de jonge meiden. „Toen heb ik met haar gechat en volgens mij was dat dan weer wel via Facebook. Dat was gemakkelijker.”

    • Marrit van den Akker